Netanyahu şi Putin discută la Moscova despre rolul iranienilor în Siria

Benjamin Netanyahu
Benjamin Netanyahu (Getty Images)

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a ajuns miercuri la Moscova pentru a încerca să îl convingă pe preşedintele rus Vladimir Putin că nu trebuie să i se permită Iranului să se stabilească în Siria, potrivit RFE/RL.

“Cea mai mare ameninţare pentru stabilitatea şi securitatea regiunii vine din partea Iranului şi a aliaţilor săi”, a declarat Netanyahu înaintea discuţiilor cu Putin. “Suntem determinaţi să continuăm acţiunile agresive împotriva eforturilor depuse de Iran, care cere distrugerea noastră, şi împotriva încercărilor de a-şi stabili o prezenţă militară în Siria”.

Aceasta este prima vizită a premierului israelian la Moscova de la incidentul din septembrie 2018, în care 15 soldaţi ruşi au fost ucişi de forţele siriene care au doborât din greşeală avionul rusesc în timp ce răspundeau unui atac aerian israelian. La acea vreme, Kremlinul a acuzat piloţii israelieni că s-au folosit de avionul rusesc pentru a evita sistemele de apărare aeriană ale regimului din Damasc. Tel Aviv-ul a negat acuzaţia.

Liderul israelian a încercat să consolideze relaţiile dintre cele două ţări şi a evidenţiat faptul că s-a întâlnit cu Putin de 11 ori începând cu septembrie 2015, apreciind “calea directă, deschisă şi adevărată prin care menţinem relaţia dintre Rusia şi Israel”.

Rusia este principalul aliat internaţional al preşedintelui sirian Bashar al-Assad şi are, de asemenea, relaţii strânse cu Iranul, un alt aliat al regimului sirian.

La mijlocul anului trecut, Moscova a intermediat un acord prin care Teheranul a promis că nu va plasa luptători în afara regiunii siriene Înălţimile Golan, regiunea ocupată parţial de Israel.

Putin a declarat jurnaliştilor înaintea întâlnirii cu Netanyahu că este “foarte important să se discute situaţia din regiune, precum şi diverse probleme legate de securitate”.

Preşedintele rus a acceptat invitaţia de a vizita Ierusalimul la o dată nespecificată, pentru a participa la inaugurarea unui memorial care marchează asediul asupra oraşului Leningrad în cel de-al doilea război mondial. În timpul asediului au murit aproximativ 1 milion de civili sovietici.