Netanyahu şi Erdogan se duelează verbal cu privire la Gaza

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan.
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan. (Getty Images)

Liderii din Tel Aviv şi Ankara au avut un schimb dur de replici cu privire la violenţele care au loc la graniţa dintre Fâşia Gaza şi Israel. Sâmbătă, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat că moartea a 16 manifestanţi palestinieni şi rănirea altor 1.700, potrivit surselor medicale palestiniene, este un “act inuman”.

Afirmaţia lui Erdogan a fost respinsă dur de premierul israelian Benjamin Netanyahu. În replică, preşedintele turc a făcut însă duminică o nouă declaraţie.

“Avem de a face cu terorişti, dar grija voastră nu are legătură cu teroriştii. Deoarece voi înşivă sunteţi un stat terorist. În calitate de stat terorist, ceea ce aţi făcut în Gaza este clar, ceea ce aţi făcut în Ierusalim este clar”, a declarat Erdogan unei mulţimi de oameni prezente la un miting.

Această declaraţie incendiară a preşedintelui turc a fost declanşată de o postare pe Twitter de Netanyahu:

“Cea mai etică armată din lume nu va asculta lecţii de la cei care au bombardat la întâmplare populaţii civile timp de ani de zile. Presupun că aşa marcaţi Ziua Păcălelilor în Ankara”.

Situaţia din Fâşia Gaza a mai provocat tensiuni serioase între Turcia şi Israel, relaţiile dintre cele două ţări fiind suspendate după 2010 şi după incidentul cu nava turcă ce se îndrepta spre Gaza. Normalizarea relaţiilor a început la sfârşitul anului 2015, însă, în decembrie 2017, Erdogan a ameninţat că va suspenda relaţiile dacă SUA îşi va muta ambasada din Tel Aviv în Ierusalim.