Netanyahu: Israelul nu va returna Siriei regiunea Înălţimile Golan

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat că regimul din Tel Aviv nu va pune capăt niciodată ocupaţiei sale, care datează de câteva decenii, asupra regiunii siriene Înălţimile Golan.
Premierul israelian Benjamin Netanyahu.
Premierul israelian Benjamin Netanyahu. (Captură Foto)

„Aş dori să veniţi cu toţii în Israel... Aş dori ca voi să vă plimbaţi pe străzile Oraşului Vechi din Ierusalim, să va plimbaţi pe Înălţimile Golan. Apropo, Golan nu va fi returnată niciodată Siriei. Va rămâne pentru totdeauna o parte a Israelului”, a susţinut Netanyahu în timpul unei întâlniri desfăşurate joi în Sydney alături de omologul său australian Malcom Turnbull.

Remarcile au avut loc în aceeaşi zi în care aproximativ 1.000 de manifestanţi s-au adunat la Primăria din Sydney pentru a-şi manifesta nemulţumirea faţă de primirea călduroasă a premierului israelian de către guvernul australian.

„[Netanyahu] este responsabil pentru expansiunea coloniilor, care sunt ilegale pe baza legii internaţionale; el este responsabil pentru multe dintre războaiele care au fost purtate împotriva palestinienilor din Gaza; şi acest om ar trebui să fie judecat la Curtea Penală Internaţională, şi nu întâmpinat în Sydney”, a declarat un manifestant pe nume Mona Abuzalaf.

O altă manifestantă, Randa Abdel-Fattah, a dorit să îi reamintească lui Netanyahu că palestinienii au susţinători.

„Nu vom renunţa. Suntem un popor rezistent şi rezistenţa noastră va continua până când vom reveni la starea iniţială [de dinaintea ocupaţiei israeliene] şi când ni se vor respecta drepturile”, a declarat ea.

În noiembrie 2016, Adunarea Generală a ONU a adoptat o rezoluţie prin care cere Israelului să se retragă din Înălţimile Golan, pe care l-a ocupat începând din 1967.

Rezoluţia a condamnat de asemenea neconformarea Israelului cu rezoluţia 497 adoptată în 1981 de Consiliul de Securitate al ONU. Acea rezoluţie susţine că este nulă şi fără efect decizia Tel Aviv-ului din 14 decembrie 1981 de a-şi impune controlul asupra Înălţimilor Golan ocupate.

Israelul a capturat Înălţimile Golan de la Siria în Războiul de Şase Zile din 1967 şi ulterior a ocupat regiunea în cadrul unei mişcări ce nu a fost niciodată recunoscută de comunitatea internaţională. De atunci, regimul israelian a construit zeci de colonii ilegale în regiune şi a folosit zona pentru a desfăşura mai multe operaţiuni militare împotriva guvernului sirian.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe