Netanyahu insistă ca masacrul din Gaza să continue

Premierul israelian Benjamin Netanyahu.
Premierul israelian Benjamin Netanyahu. (Sebastian Scheiner-Pool / Getty Images)

Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a declarat, duminică, că va continua războiul lansat în Fâşia Gaza chiar şi după ce armata va distruge complet tunelurile transfrontaliere folosite de militanţii palestinieni pentru a depăşi blocada impusă, potrivit Reuters.

Un show de televiziune israelian a prezentat mai multe tancuri care se retrăgeau din Gaza într-o aparentă relaxare a campaniei militare lungă de 26 de zile, în timp ce Netanyahu avertiza că Hamas va plăti ”un preţ intolerabil” dacă va continua să atace Israelul.

Israelul a început ofensiva aeriană şi navală împotriva Fâşiei Gaza pe 8 iulie, în urma unui atac cu rachete, lansat de militanţii islamici asupra teritoriilor ocupate de israelieni. Conflictele s-au transformat într-o invazie pe scară largă în Fâşia Gaza.

Bombardamentele au continuat toată ziua de sâmbătă, aducând numărul de decese din Fâşia Gaza la 1.675 de persoane, majoritatea civili. Israelul a confirmat că a pierdut 64 de soldaţi în timpul incursiunii militare, în timp ce trei civili au fost ucişi de rachetele militanţilor islamici.

Au fost descoperite şi distruse peste 30 de tuneluri şi alte câteva zeci de guri de acces, potrivit armatei israeliene.

”Obiectivul nostru cel mai important, distrugerea tunelurilor, este aproape atins”, a declarat purtătorul de cuvânt al armatei, locotenent-colonelul Peter Lerner.

Într-o emisiune televizată sâmbătă, premierul israelian a avertizat că invazia militară pe scară largă din Fâşia Gaza va continua chiar şi după completarea obiectivului iniţial, distrugerea tunelelor.

”După completarea operaţiunii anti-tunel, IDF va acţiona şi va continua să acţioneze, în concordanţă cu nevoile noastre de securitate şi numai potrivit nevoilor noastre de securitate, până când ne atingem obiectivul nostru de a vă restaura securitatea vouă, cetăţenii Israelului”, a declarat acesta.

”Netanyahu va plăti pentru fiecare minut pe care-l cheltuie lansând mai multe agresiuni împotriva poporului nostru”, a declarat un purtător de cuvânt al Hamas-ului.

Mai multe armistiţii temporare între Israel şi Hamas, mişcarea islamistă radicală care domină Fâşia Gaza, au eşuat şi s-au prăbuşit la scurt timp după negocieri, cel mai recent caz fiind cel de vineri.

O delegaţie palestiniană a sosit la Cairo pentru încă o rundă de negocieri de pace, care vor include cererea Hamas-ului potrivit căreia Egipt-ul trebuie să permită mişcarea peste graniţă eliberând Gaza de sub blocada impusă. Refuzând să participe la negocieri, Tel Aviv-ul a declarat că nu va trimite delegaţii aşa cum era stabilit.

”Nu poţi avea încredere în ei (Hamas) că îşi vor ţine cuvântul. Ei nu se pot abţine (din atacuri) deoarece, pentru ei, un armistiţiu în acest moment, cu sau fără negocieri, va însemna acceptarea celei mai rele înfrângeri posibile”, a declarat adjunctul ministrului de Externe, Tzachi Hanegbi.

Hamas a afirmat, în stilul caracteristic, că va câştiga conflictul.

Orice retragere unilaterală a Israelului ar însemna ”eşecul de a obţine vreunul din obiectivele sale şi va însemna o înfrângere clară pentru armata de ocupaţie şi pentru liderii săi”, a declarat blocul Hamas din parlamentul Palestinian. ”Gaza a rezistat, a îndurat şi va obţine victoria”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe