Netanyahu îl acuză pe liderul palestinian de antisemitism şi negarea Holocaustului

Benjamin Netanyahu
Benjamin Netanyahu (Getty Images)

Premierul israelian Benjamin Netanyahu l-a acuzat miercuri pe liderul palestinian Mahmud Abbas de antisemitism şi negarea Holocaustului, după ce acesta a sugerat într-un discurs că persecutarea evreilor europeni a fost provocată de comportamentul lor.

Grupuri şi diplomaţi evrei au condamnat de asemenea comentariile lui Abbas, făcute într-un discurs ţinut luni în Consiliul Naţional Palestinian, unde a susţinut că evreii nu au suferit din cauza religiei lor, ci pentru că au lucrat ca bancheri şi cămătari.

“Se pare că odată ce negi Holocaustul, îl vei nega mereu”, a scris Netanyahu pe Twitter.

“Cer comunităţii internaţionale să condamne antisemitismul grav al lui Abu Mazen (Abbas), care ar fi trebuit demult să nu mai existe în această lume”.

Abbas a afirmat în discursul său că evreii care locuiesc în Europa au suferit masacre “la fiecare 10-15 ani într-o anumită ţară începând cu secolul al XI-lea până la Holocaust”.

Citând cărţi scrise de diverşi autori, Abbas a susţinut: “Ei spun că ostilitatea împotriva evreilor nu a fost cauzată de religia lor, ci de profesia lor. Astfel, atitudinea ce s-a răspândit împotriva evreilor din Europa nu a fost din cauza religiei lor, ci a cămătăriei şi băncilor”.

Răspunzând criticilor israeliene, negociatorul palestinian şef Saeb Erekat a afirmat că declaraţia lui Abbas a fost “răstălmăcită” şi că el a citat opinii ale unor istorici.

Abbas, în vârstă de 82 de ani, a făcut remarcile în oraşul Ramallah, din Cisiordania, în cadrul unei sesiuni a Consiliului Naţional Palestinian, care este de fapt Parlamentul Organizaţiei pentru Eliberarea Palestinei, condusă de Abbas.