Netanyahu dă cu barda în viespar: "Ierusalimul unit sub suveranitate israeliană". Arabii reacţionează

Benjamin Netanyahu, în Washington la o conferinţă AIPAC (American Israel Public Affairs Committee) 2 martie
Benjamin Netanyahu, în Washington la o conferinţă AIPAC (American Israel Public Affairs Committee) 2 martie (Amos Ben Gershom/GPO via Getty Images)

Oficialii palestinieni şi-au exprimat luni nemulţumirea în legătură cu o declaraţie a premierului israelian Benjamin Netanyahu că Ierusalimul nu mai va fi divizat niciodată şi va rămâne sub suveranitatea israeliană.

“Nu va exista niciodată pace sau stabilitate în Orientul Mijlociu fără ca Ierusalimul de Est să fie capitală a statului palestinian”, a declarat Nabil Abu Rudeineh, purtător de cuvânt pentru preşedintele Autorităţii Palestiniene, Mahmoud Abbas. “Aceasta este o indicaţie clară că etapa următoare va include o confruntare politică masivă ... şi noi vom recurge la întregul forum internaţional pentru a pune capăt acestei politici distructive”, a declarat Rudeineh pentru agenţia palestiniană de ştiri Wafa.

Adresându-se în cadrul unei ceremonii oficiale ocazionate duminică de Ziua Ierusalimului pe Colina Muniţiei – comemorând cea de-a 48-a aniversare a capturării de către israelieni a Ierusalimului de Est din mâinile Iordaniei în timpul Războiului de Şase Zile – Netanyahu a promis că “Ierusalimul nu va deveni din nou un oraş rănit şi secţionat. Vom menţine pentru totdeauna Ierusalimul unit şi sub suveranitate israeliană.

“În această zi specială ne este clar că un Ierusalim divizat este doar o amintire. Viitorul aparţine unui Ierusalim întregit care nu va fi niciodată divizat din nou”, a adăugat Netanyahu.

Comunitatea internaţională consideră ilegală ocuparea Ierusalimului de către Israel, precum şi modul restrictiv în care autoritatea israeliană controlează infrastructura şi aspectele cheie ale vieţii din Oraşul Sfânt al celor trei religii.

Nu este pentru prima dată când Netanyahu şi-a exprimat public refuzul de a diviza capitala israeliană. El a a făcut o declaraţie identică în timpul discursului susţinut în Knesset în 2014 cu ocazia Zilei Ierusalimului, precum şi în cadrul unui interviu la postul de televiziune Channel 2 în 2013, dar şi cu alte ocazii.

Declaraţia inflamatorie a lui Netanyahu nu este singulară. Cu câteva luni în urmă, ministrul israelian al Locuinţelor şi construcţiilor, Uri Ariel, şi-a exprimat părerea ca un Al Trelilea Templu ar trebui reconstruit pe locul moscheei Al Aqsa, după ce, cu câteva luni în urmă raiduri ale armatei iraseliene asupra moscheei au declanşat revolte ale arabilor.

Declaraţia inflamatorie a lui Netanyahu nu este singulară. Cu câteva luni în urmă, ministrul israelian al Locuinţelor şi construcţiilor, Uri Ariel, şi-a exprimat părerea ca un Al Trelilea Templu ar trebui reconstruit pe locul moscheei Al Aqsa, după ce, cu câteva luni în urmă raiduri ale armatei iraseliene asupra moscheei au declanşat revolte ale arabilor.

Din Gaza, Hamas s-a alăturat Autorităţii Palestiniene în criticarea declaraţiilor premierului israelian.

“Discuţiile despre negocierile cu forţa de ocupaţie nu sunt decât o pierdere de vreme”, a declarat luni Sami Abu Zuhri, purtător de cuvânt al Hamas. “Grupul Oslo ar trebui să recunoască eşecul acestei opţiuni şi să se îndrepte spre consensul naţional privind un program de rezistenţă şi de principii naţionale.”

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe