Nepotul propagandistului şef al Kremlinului, condamnat în Germania pentru rolul în războiul din Ucraina

Dmitri Kiseliov (în dreapta), propagandistul şef al Kremlinului
Dmitri Kiseliov (în dreapta), propagandistul şef al Kremlinului (Serghei Chirikov/AFP/Getty Images)

Un nepot al lui Dmitri Kiseliov – prezentator la postul TV de stat Rossia 1, cunoscut pentru criticile sale împotriva Occidentului, pe care mulţi îl consideră propagandistul şef al Kremlinului – a fost condamnat joi la doi ani şi trei luni într-o închisoare germană, fiind acuzat că a plănuit să participe la activităţi militare alături de separatiştii pro-ruşi în estul Ucrainei, potrivit RFE/RL.

O instanţă din München l-a condamnat la închisoare pe nepotul lui Kiseliov, un cetăţean german al cărui nume a fost scris Serghei Kisseljow de către mass media germană, după ce l-a găsit vinovat pentru ameninţări la adresa securităţii statului şi deţinerea ilegală de arme.

Judecătorul din acest caz a afirmat că procurorii au eşuat să dovedească în mod categoric că nepotul lui Kiseliov a fost instruit în oraşul rusesc Sankt Petersburg în 2014 cu scopul de a se alătura separatiştilor în lupta împotriva forţelor guvernamentale în estul Ucrainei.

Kiseliov a recunoscut că aştepta să fie trimis în estul Ucrainei, însă a negat că a beneficiat de pregătire paramilitară. De asemenea, el a recunoscut că, în cele din urmă, s-a dus în estul Ucrainei, insistând însă că nu a ucis pe nimeni acolo.

Autorităţile germane au început investigarea lui Kiseliov la sfârşitul anului 2017. Bărbatul a fost reţinut în Bulgaria câteva luni mai târziu şi apoi deportat în Germania.

ONU estimează că aproximativ 13.000 de persoane – un sfert dintre ei fiind civili – au fost ucişi începând cu aprilie 2014, când a izbucnit războiul dintre forţele Kievului şi separatiştii pro-ruşi, care controlează zone ale regiunilor est-ucrainene Lugansk şi Doneţk.

Conflictul armat a izbucnit după ce fostul preşedinte ucrainean pro-rus Viktor Ianukovici a fugit în Rusia în februarie 2014 în urma unor proteste stradale masive cunoscute sub numele de Maidan şi după ce Rusia a anexat ilegal peninsula ucraineană Crimeea în luna martie a aceluiaşi an.

Unchiul lui Kisseliov, a declarat de două în interviuri că nepotul său a luptat împotriva forţelor armate ucrainene din estul Ucrainei. De asemenea, el a fost decorat cu o medalie acordată de separatişti.

Kiseliov conduce compania media de stat Rossia Segodnia şi este bine cunoscut pentru propaganda împotriva SUA şi a Occidentului pe care o promovează în cadrul unei emisiuni săptămânale la care este prezentator.

În 23 februarie, Kiseliov a prezentat în emisiune structuri militare americane pe care Moscova le-ar lua în vizor în cazul unui război nuclear între SUA şi Rusia. De asemenea, s-a precizat că o rachetă hipersonică dezvoltată de Rusia va fi capabilă să le lovească în mai puţin de 5 minute.

Ţintele au inclus Pentagonul şi reşedinţa prezidenţială Camp David din statul american Maryland, potrivit Reuters. Alte ţinte menţionate sunt Fort Richie, un centru de pregătire militară din Maryland ce a fost închis în 1998, McCellan, o bază a Forţei Aeriene americane din California închisă în 2001 şi Jim Creek, o bază pentru comunicaţii maritime din statul Washington.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe