Nepalul a organizat un program de curăţare a muntelui Everest

Fotografie a vârfului Everest din munţii Himalaya
Fotografie a vârfului Everest din munţii Himalaya (Ed Jones / AFP / Getty Images)

Autorităţile din Nepal se vor asigura că alpiniştii care vor escalada pe viitor vârfurile munţilor Himalaya vor aduce cu ei la întoarcere 8 kilograme de gunoi menajer, pe lângă gunoiul propriu, conform The Guardian.

Legislaţia adoptată de Nepal se va aplica alpiniştilor care vor urca mai sus de tabăra de la baza Muntelui Everest începând cu luna aprilie, anunţă oficialul ministerului de turism Madhusudan Burlakoti.

„Guvernul a decis, pentru a curăţa Muntele Everest, ca fiecare membru al expediţiei să aducă înapoi cel puţin 8 kilograme de gunoi, pe lângă propriul gunoi”, se nota în comunicatul autorităţilor nepaleze.

Autorităţile au anunţat că alpiniştii care nu vor respecta noile prevederi vor fi penalizaţi conform legii, însă nu s-a precizat exact dacă măsurile care se vor lua includ o amendă sau altfel de penalizări.

Deceniile de drumeţii pe vârful Everest şi-au pus amprenta pe mediul înconjurător. Pe munte se pot găsi tot felul de gunoaie, printre care tuburi de oxigen sau cadavrele altor alpinişti, ce nu se pot descompune din cauza temperaturilor joase.

Luna trecută, Nepalul a redus taxele pentru alpiniştii individuali care vor să escaladeze Everestul şi alte vârfuri din Himalaya pentru a atrage mai mulţi montaniarzi, stârnind astfel îngrijorări cu privire la creşterea traficului şi implicit a cantităţilor de gunoaie abandonate pe munte.

Grupurile de mediu şi organizaţiile de alpinişti au încercat în ultimii ani să atragă atenţia asupra problemelor de mediu şi au organizat expediţii de curăţare a muntelui.

Într-o expoziţie desfăşurată la Kathmandu în 2012, au fost expuse tuburi de oxigen şi butelii de gaz pentru gătit, frânghii, corturi, pahare, cutii de bere, peturi şi chiar şi rămăşiţele unui elicopter, pentru a sublinia impactul turismului montan asupra mediului înconjurător.