Neamţu, despre memorandumul „secret” al premierului Ponta: România va pierde între 500 de milioane şi un miliard de euro

Mihail Neamţu
Mihail Neamţu (Epoch Times România)

Preşedintele partidului Noua Republică Mihail Neamţu a declarat duminică că Guvernul Ponta a aprobat un memorandum „secret” care stabileşte strategia de absorbţie a fondurilor europene pe autostrăzi care va aduce o pierdere României undeva între 500 de milioane şi un miliard de euro.

„Un memorandum pe care guvernul Ponta îl ţine la secret arată că România va pierde, într-un scenariu "optimist", aproape 500 de milioane de euro din fondurile europene alocate autostrăzilor. Mai exact, 456.170.402 euro. Acesta este, repet, scenariul definit drept "optimist" chiar de către ministrul Dan Şova, în memorandum. Eugen Teodorovici, ministrul Fondurilor Europene, a anexat însă la memorandum o notă în care îl face praf pe prietenul lui Ponta. Pe scurt, ca să nu mai intru în detalii tehnice: urmare a faptului că Ponta s-a jucat cu compania de drumuri şi autostrăzi, i-a făcut-o cadou amicului său Dan Şova, un incompetent, iar în 2012 şi prima parte a anului 2013 s-au blocat contractările, România va pierde undeva între 500 de milioane şi un miliard de euro. Doar din banii pentru autostrăzi!”, a subliniat Mihail Neamţu.

Potrivit Hotnews.ro, ţara noastră riscă să piardă finanţare europeană de aproximativ 1,3 miliarde de euro care era dedicată autostrăzilor, mare parte din sumă fiind deja alocată pentru contracte aflate în curs de derulare, dar care au termenul de finalizare după 31 decembrie 2015 - termenul limită impus de Comisia Europeană. Dacă nu se vor lua măsuri România riscă să plătească din bugetul de stat toate costurile.

Guvernul Ponta a aprobat printr-un memorandum o strategie de absorbţie a fondurilor europene pe autostrăzi menită să combată acest risc, deşi Ministerul Fondurilor Europene condus de Eugen Teodorovici a criticat vehement măsurile propuse de către autorităţile de la Transporturi şi a cerut amânarea adoptării memorandumului. Guvernul încearcă să evite riscul pierderii banilor europeni rămaşi de absorbit pe exerciţiul 2007-2013.

Termenii folosiţi de Ministerul Fondurilor Europene privind strategia din memorandum sunt următorii: "Evaluare nerealistă", "riscuri sub-evaluate", "proiecte nefezabile economic" sau "investiţii care exced alocarea financiară europeană".