Neagu Djuvara a primit titlul de Cetăţean de Onoare al Bucureştiului

Istoric, diplomat, filosof, jurnalist şi romancier, Neagu Djuvara a primit joi titlul de Cetăţean de Onoare al Municipiului Bucureşti, potrivit unui proiect de hotărâre adoptat de Consiliul General al Municipiului Capitalei.
Neagu Djuvara
Neagu Djuvara (fundatiacaleavictoriei.ro)

Născut la Bucureşti pe 19 august, 1916, într-o familie de origine aromână aşezată aici la sfârşitul secolului al XVIII-lea, Neagu Djuvara este unul dintre cei mai de seamă oameni de cultură din România.

„Profesorul Neagu Djuvara rămâne în continuare un simbol al decenţei şi profesionalismului în societatea românească întrunind toate calităţile omului excepţional şi fiind, de departe, una dintre cele mai lucide Voci ale spaţiului public. Titlul de Cetăţean de Onoare este forma prin care cetăţenii Bucureştiului înţeleg să-i mulţumească diplomatului Neagu Djuvara pentru efortul depus o viaţă întreagă la consolidarea unui adevărat reper de valori în societatea românească", se arată în expunerea de motive pentru acordarea titlului.

Licenţiat la Sorbona (istorie, 1937) şi doctor în drept (Paris, 1940), Djuvara este unanim recunoscut drept unul dintre cei mai importanţi intelectuali români. Participă la campania din Basarabia şi Transnistria (iunie–noiembrie 1941), fiind rănit în apropiere de Odessa. Intrat prin concurs la Ministerul de Externe în 1943, este trimis curier diplomatic la Stockholm, în dimineaţa zilei de 23 august 1944, în legătură cu negocierile de pace cu URSS. La Stockholm, funcţionează ca secretar de legaţie până în septembrie 1947, când comuniştii preiau şi Externele. Rămâne în exil, militând până în 1961 în diverse organizaţii ale diasporei.

În 1961 pleacă în Republica Niger, unde va sta 23 de ani în calitate de consilier diplomatic şi juridic al Ministerului nigerian al Afacerilor Străine şi, concomitent, profesor de drept internaţional şi de istorie economică la Universitatea din Niamey. În 1972, obţine doctoratul de stat la Sorbona cu o teză de filozofie a istoriei, sub îndrumarea lui Raymond Aron, iar mai târziu obţine şi o diplomă la Institut national des langues et civilisations orientales (INALCO), Paris.

Din 1984 este secretar general al Casei Româneşti de la Paris, până în 1990, când se întoarce în ţară. Este membru de onoare al Institutului de Istorie ''A.D. Xenopol'' din Iaşi şi al Institutului de Istorie ''N. Iorga'' din Bucureşti.

În urmă cu o săptămână, Neagu Djuvara a fost decorat cu Ordinul Naţional ''Steaua României'' în grad de Cavaler de către preşedintele Klaus Iohannis, "cu prilejul aniversării unui secol de viaţă, în semn de înaltă apreciere pentru dăruirea cu care şi-a servit patria, prin angajamentul personal în procesele politice, diplomatice şi culturale ce au promovat valorile, istoria şi imaginea ţării noastre în lume, precum şi pentru înalta ţinută morală de care a dat dovadă de-a lungul timpului".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură