"Ne este teamă! Vrem să ne păstrăm independenţa" - PSD-ALDE scot din nou magistraţii în stradă [VIDEO]

Judecători şi procurori din toată ţara au ajuns duminică la Bucureşti pentru a protesta paşnic pe treptele Curţii de Apel, indignaţi de modul în care Puterea tratează Justiţia şi pe magistraţi. Picăturile care au umplut paharul sunt ignorarea şi ridiculizarea Comisiei de la Veneţia şi evaluarea lui Augustin Lazăr.
Protest Magistraţi
Protest Magistraţi (Epoch Times România)

UPDATE. Coaliţia PSD-ALDE a reuşit din nou să scoată în stradă magistraţii, care se tem că Justiţia din România e pe cale să fie îngenuncheată şi pusă sub control politic total.

La eveniment au apărut atât contra-manifestanţi, printre care şi liderul PNŢCD Aurelian Pavelescu, cât şi un grup de protestatari rezist, care şi-au exprimat susţinerea pentru demersul oamenilor legii.

"Încercăm să atragem atenţia Guvernului şi Parlamentului că justiţia este o putere independentă şi aşa trebuie să rămână. Din păcate, în ultimul an, s-au promovat proiecte de acte normative care încalcă standarde internaţionale, este vorba despre mai multe avize ale Comisiei de la Veneţia cu privire la independenţa, imparţialitatea şi integritatea justiţiei. Practic, Justiţia română este considerată a fi sub asalt în momentul de faţă. Politicienii ar trebui să înceteze orice atac referitor la statul paralel şi orice persoană care are semnale, informaţii, despre abuzuri comise de magistraţi nu are decât să anunţe Inspecţia Judiciară, sau Parchetul General, dar să nu existe acuze din partea politicienilor cu privire la statul paralel. Nu suntem mai paraleli decât sunt ei", a declarat judecătorul Cristi Danileţ.

La rândul său, procurorul Antonia Diaconu a precizat, pentru Epoch Times, că prima solicitare a magistraţilor care au ieşit în stradă este să le fie păstrată independenţa.

"Ne este teamă. Asta este prima noastră revendicare – să ne fie păstrată indepedenţa. Vrem o justiţie independentă. Vă daţi seama că nu vrem pentru noi, vrem pentru că într-o societate normală ăsta este trendul care trebuie urmat, o justiţie independentă. Noi în fiecare zi încercăm să indentificăm modalităţi pentru a combate aceste măsuri (luate de PSD-ALDE) şi protestăm, scriem, participăm la şedinţe, noi între noi, cu reprezentanţii instituţiilor europene, în cadrul asociaţiilor profesionale... noi încercăm tot timpul. Cred că tot ce putem noi face în limitele cadrului legal care ne este impus le facem, chiar le facem. Suntem chiar îngrijoraţi de încercarea de politizare a Inspecţiei Judiciare. Cred că ştiţi cu toţii modalitatea în care au fost numiţi cei doi inspectori şefi şi credem că deja s-a mers puţin cam departe să fie numiţi printr-un OUG două persoane cărora le expirase deja mandatul. Noi totuşi credem că suntem într-un moment în care credem că lucrurile mai pot fi readuse în matca lor normală", a afirmat procurorul Antonia Diaconu.

"Riscăm să nu mai fim parte din Uniunea Europeană. E nedrept să sufere un popor pentru modalitatea în care anumite persoane, care denotă că sunt cozi de topor şi care derapează de la lege, înţeleg în acest moment să-şi îndeplinească funcţiile. Nu putem tolera ca magistraţii să fie hărţuiţi pentru că-şi fac datoria. E prima dată după anii de tristă amintire când Inspecţia Judiciară e sub control politic", a acuzat şi Camelia Bogdan.

Vă invităm să urmăriţi materialul video de la faţa locului.

* * *

După ce au luat poziţii în repetate rânduri, au semnat petiţii, au tras semnale de alarmă cu privire la potenţialul toxic, ba chiar exploziv, al modificărilor legilor Justiţiei şi Codurilor Penale, magistraţii ies, duminică, din nou, în stradă, pentru a protesta. Mai exact, magistraţi din toată ţara se vor strânge astăzi, în Capitală, în faţa Curţii de Apel unde vor protesta paşnic începând cu ora 17.30, anunţă, pe Facebook, judecătorul Cristi Danileţ.

Contactat de G4Media.ro, Danileţ a explicat care este motivul pentru care magistraţii ies din nou în stradă: modificările la legile justiţiei şi la codurile penale, prelungirea mandatelor Inspecţiei Judiciare prin Ordonanţă de Urgenţă, ignorarea şi ridiculizarea Comisiei de la Veneţia, dar şi evaluarea procurorului general, Augustin Lazăr de către ministrul Justiţiei, Tudorel Toader.

Potrivit lui Danileţ , nu există un organizator al acţiunii de protest anunţată pentru duminică.

”E o decizie luată în urma unei largi consultări pe un grup de discuţii electronic”, a declarat judecătorul Cristi Danileţ.

Reaminitm, apropos de declaraţiile lui Danileţ, că potrivit deputatului Stelian Ion, la discuţiile avute joi în Parlament cu reprezentanţii Comisiei de la Veneţia, PSD a avut o atitudine de-a dreptul inadmisibilă.

"Ce mi s-a părut mie important e atitudinea PSD faţă de Comisia de la Veneţia. La finalul discuţiei (din Comisia Iordache), un reprezentat PSD i-a certat fără niciun fel de menajament. Aşa ceva e absolut incredibil şi inadmisibil, să aduci critici atât de dure unor prestigioşi specialişti ai dreptului, e vorba de oameni cu reputaţie internaţională. (...)

Nu mă aşteptam să se ajungă atât de jos, nu pot decât să concluzionez că PSD-ul merge până la capăt, aşa cum a spus Liviu Dragnea de atâtea ori, acest capăt însemnând chiar renunţarea totală la valorile Uniunii Europene, intrarea în coliziune cu toate organismele europene sau internaţionale.", a explicat deputatul pentru Epoch Times.

Mai amintim că magistraţii au protestat pe treptele Curţii de Apel şi în mai 2018 precum şi în decembrie 2017.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne