"Ne-am săturat!" Emilia Şercan: Nu doar legile justiţiei sunt în pericol, ci şi legislaţia pe educaţie

Când în piaţă s-a spus că vom ajunge cu toţii să învăţăm tehnica legislativă ca să putem sta cu ochii pe ei, s-a spus un mare adevăr. Nu doar legile justiţiei sunt în pericol, ci şi legislaţia pe educaţie, a avertizat jurnalista Emilia Şercan.
Emilia Şercan
Emilia Şercan (Florin Chirilă/Epoch Times)

Printr-o decizie asumată recent de Guvernul Grindeanu, Consiliul Naţional pentru Atestarea Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU) ar putea să rămână fără atribuţiile de verificare a suspiciunilor de plagiat în tezele de doctorat, a remarcat luni, într-un articol publicat în pressone.ro, jurnalista Emilia Şercan.

Într-o astfel de situaţie, acuzaţiile de plagiat ar putea fi anchetate din nou de Consiliul Naţional de Etică a Cercetării Ştiinţifice, Dezvoltării Tehnologice şi Inovării – denumit, pe scurt, Consiliul Naţional de Etică (CNE).

CNE este instituţia care a dat verdicte de neplagiat în cazurile Victor Ponta, Gabriel Oprea sau Laura Codruţa Kovesi. Totuşi, Ponta şi Oprea au primit ulterior verdicte de plagiat şi au rămas fără titlurile de doctor în urma unor decizii din 2016 ale actualului CNATDCU. În cazul Kovesi, CNATDCU a stabilit că 4% din teză reprezintă plagiat, dar a decis că ea îşi poate păstra titlul de doctor.

CNATDCU se află în pericol din cauza unei ordonanţe de urgenţă. Camera Deputaţilor a votat săptămâna trecută respingerea unei ordonanţe care ar putea aduce lucrurile în situaţia din martie 2016, când CNA verifica lucrările de doctorat cu probleme.

Pentru a citi în continuare articolul intraţi aici.