Nazare: Ponta şi Teodorovici să deblocheze de urgenţă rambursarea supraaccizei la carburanţi către transportatori

Autocamioane de transport, tir-uri pe şoseaua de centură a capitalei
Autocamioane de transport, tir-uri pe şoseaua de centură a capitalei (Epoch Times România)

Premierul Ponta şi ministrul Teodorovici trebuie să deblocheze de urgenţă rambursarea supraaccizei la carburanţi către transportatori, susţine vicepreşedintele PNL, Alexandru Nazare, semnalând gravitatea situaţiei cu care se confruntă transportatorii români cărora, deşi li s-a promis rambursarea supraaccizei la carburanţi, nu au primit decât 0,45% în 2014 şi 0,8% anul acesta.

”Supraacciza pe carburanţi nu doar că nu a fost folosită pentru construcţia celor 697 de kilometri de autostradă pe care îi promiteau Ponta şi Şova, dar ea nu a fost nici măcar rambursată transportatorilor, aşa cum se angajase Guvernul.", semnalează deputatul, potrivit unui comunicat de presă remis Epoch Times.

Nazare precizează că, potrivit Uniunii Naţionale a Transportatorilor Rutieri (UNTRR), în 2014 au fost plătite doar 7 cereri de rambursare, în valoare de aproximativ 40.000 de euro, adică 0,45% din bugetul de peste 8 milioane de euro, iar în primele 7 luni ale acestui an au fost procesate şi rambursate doar 172 de cereri în valoare de 1,2 milioane de euro, 0,8% din bugetul de 140 de milioane de euro.

"Premierul Ponta se laudă cu încasările record la bugetul de stat, ignorând faptul că aceste realizări au apărut prin sufocarea antreprenorilor, nerespectarea angajamentelor faţă de mediul de afaceri şi prin tăierea investiţiilor.", adaugă Nazare, în acest context.

În consecinţă, deputatul PNL le solicită premierului Ponta şi ministrului Teodorovici să deblocheze rambursarea supraaccizei la carburanţi către transportatori, aşa cum s-au angajat încă de la introducerea acesteia şi să respecte prevederile directivelor europene în calcularea accizelor," nu să inventeze un curs de schimb mai mare pentru a încasa mai mulţi bani."

"România pierde bani la bugetul de stat prin faptul că majoritatea transportatorilor preferă acum să alimenteze în ţările din jur. Guvernul Ponta pare că şi-a propus să îngenuncheze cu orice preţ transportatorii blocând construcţia de autostrăzi şi împovărându-i cu taxe şi cu o birocraţie absurdă. ”, concluzionează liberalul.

Reamintim că, pe fundalul dezbaterilor politice ale noului Cod Fiscal, UNTRR a cerut eliminarea supraaccizei la carburanţi începând cu 1 ianuarie, arătând că schema de rambursare a acesteia este nefuncţională, motiv pentru care transportatorii rutieri care operează curse internaţionale şi cei din zone de frontieră optează să alimenteze în afara ţării.

Reprezentanţii UNTRR au mai acuzat că "acciza are valori fixe în euro şi umflate artificial în lei".

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.


România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne