Nave ruseşti “monitorizează” navele americane şi ale NATO în Marea Baltică

Un comandant al Marinei SUA susţine că nave de supraveghere ruseşti au monitorizat navele americane şi pe cele ale NATO în Marea Baltică, unde participau la un exerciţiu maritim.
Nave NATO în Marea Baltică în mai 2015.
Nave NATO în Marea Baltică în mai 2015. (Captură Foto)

Viceamiralul James G. Foggo, care conduce exerciţiul maritim al SUA şi UE, a declarat miercuri că două nave de spionaj ruseşti au monitorizat zona.

Exerciţiul, care se desfăşoară în perioada 3-19 iunie, implică nave americane şi NATO, cuprinzând peste 40 de nave şi aproximativ 6.000 de marinari şi piloţi.

Finlanda şi Suedia, care nu fac parte din NATO, participă de asemenea la exerciţiu.

Foggo, care este comandantul Flotei a 6-a americane, a declarat că forţele ruseşti “s-au comportat bine şi profesional în largul mării în timp ce ne-am desfăşurat exerciţiul”.

În plus, Foggo a mai declarat că o delegaţie a Marinei SUA s-a întâlnit cu omologii lor ruşi în Moscova săptămâna trecută pentru a discuta despre exerciţiul maritim curent.

Foggo a afirmat că ruşii au obiceiul de a desfăşura exerciţii surpriză la scara mare în regiune care “pot nelinişti oamenii”.

Rusia a anunţat în această săptămână că va lansa în curând unul dintre exerciţiile sale “neaşteptate”, fără să ofere alte detalii.

Exerciţiul NATO are loc în contextul tensionării continue a relaţiilor dintre Rusia şi Occident, care s-au declanşat de când Crimeea a fost anexată de ruşi în martie 2014.

După anexarea Crimeei şi izbucnirea conflictului separatist din estul Ucrainei în aprilie 2014, NATO a suspendat întreaga cooperare practică cu Moscova.

Occidentul acuză Moscova că susţine cu soldaţi şi arme forţele separatiste din estul Ucrainei, dar Rusia neagă acuzaţia.

De la deteriorarea relaţiilor dintre Occident şi Rusia, cele trei state baltice (Estonia, Letonia, Lituania) şi Polonia au declarat că siguranţa lor este ameninţată. Ca răspuns la temerilor lor, în fiecare dintre cele trei state baltice NATO va amplasa câte 1.000 de soldaţi, a declarat secretarul general al alianţei militare vestice Jens Stoltenberg.

Desfăşurarea noilor batalioane face parte dintr-o serie de decizii luate de NATO înaintea summitului alianţei din Varşovia, programat în perioada 8-9 iulie. Întâlnirea se va concentra pe descurajarea inamicilor şi intensificarea pregătirii trupelor pentru apărare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe