Nave de luptă chineze în drum spre Marea Baltică

Un grup de nave chineze se îndreaptă spre Europa, în condiţiile în care Beijingul şi Moscova urmăresc să îşi consolideze legăturile strategice. Exerciţiul lor maritim “Joint Sea” va avea loc săptămâna viitoare în Marea Baltică.
Distrugătorul chinez Changsha în portul Sanya, provincia chineză Hainan, 7 martie 2017.
Distrugătorul chinez Changsha în portul Sanya, provincia chineză Hainan, 7 martie 2017. (Zeng Tao/Getty Images)

Flotila maritimă chineză urmează să ajungă în Marea Baltică până la sfârşitul acestei săptămâni, potrivit rapoartelor unor surse interne ale NATO. Navele au fost zărite pentru prima dată luni de către Marina daneză.

Rusia şi China îşi vor desfăşura următorul exerciţiu maritim numit “Joint Sea” în marea europeană interioară în perioada 24-27 iulie.

Conform Ministerului rus al Apărării, flotila maritimă chineză va sosi în postul Baltisk din Marea Baltică, în enclava rusă Kaliningrad.

Beijingul a trimis distrugătorul Changsha, o fregată şi o navă de alimentare. Un total de 10 nave sunt aşteptate să participe la acest exerciţiu maritim.

Luna trecută, agenţia chineză de ştiri de stat Xinhua a precizat că exerciţiul maritim din acest an urmăreşte “să consolideze parteneriatul strategic cuprinzător sino-rus şi pentru a dezvolta cooperarea amicală şi practică dintre cele două armate”.

Locaţia exerciţiului este în special discutabilă. Statele baltice – Lituania, Letonia şi Estonia – au avertizat în mai multe rânduri în privinţa ambiţiilor teritoriale ale Rusiei, în timp ce expansiunea Moscovei în Ucraina a determinat NATO să îşi amplifice prezenţa militară în regiune şi să desfăşoare propriile sale exerciţii militare la graniţa baltică cu Rusia.

O locaţie provocatoare

Rusia şi China au organizat cu schimbul exerciţii maritime începând cu 2012, uneori în ape sensibile din punct de vedere politic. Exerciţiul comun de anul trecut a avut loc în contestata Mare a Chinei de Sud, unde Beijingul construieşte insule artificiale în ape revendicate de rivalii săi regionali, Japonia şi Coreea, dar şi de Brunei, Vietnam sau Filipine.

Nu este pentru prima dată când cele două ţări au organizat exerciţii maritime comune în apele europene. În 2015, Rusia şi China au desfăşurat un exerciţiu maritim în Marea Mediterană.

Potrivit rapoartelor media din Rusia, exerciţii militare sunt programate să aibă loc în Marea Barents, situată între Rusia şi Norvegia, în Oceanul Arctic şi în Marea Ohotsk în vestul Oceanului Pacific.

Interesele globale ale Chinei

Exerciţiile comune fac parte din ambiţia Chinei de a-şi extinde prezenţa militară în afara Asiei. Doar săptămâna trecută, Beijingul a anunţat planuri pentru a construi prima sa bază militară în străinătate, şi anume în Djibouti.

Guvernul comunist chinez a respins orice afirmaţii că baza respectivă face parte din ambiţiile sale militare globale, declarând că baza va fi folosită “în principal pentru îndeplinirea mai eficientă a obligaţiilor internaţionale”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe