Nave britanice şi turceşti sosesc în Ucraina pentru un exerciţiu NATO în Marea Neagră

Un distrugător britanic înarmat cu rachete şi o fregată turcă au andocat în portul ucrainean Odesa pentru un exerciţiu maritim comun al NATO, care are loc la doar o săptămână după ce blocul european a desfăşurat un amplu exerciţiu maritim – Sea Breeeze – pe acelaşi ţărm.
Distrugătorul britanic HMS Duncan.
Distrugătorul britanic HMS Duncan. (Wikipedia.org)

Distrugătorul britanic HMS Duncan şi fregata Marinei turceşti Yildirim au sosit luni în portul Odessa din Marea Neagră, a declarat pe website-ul său Ministerul Apărării ucrainean. Ambele nave, care aparţin grupului maritim NATO Standing Maritime Group 2 (NSMG2), care operează în Marea Mediterană, vor rămâne în apele ucrainene până joi.

“Programul vizitei celor două nave include un exerciţiu comun cu Marina ucraineană, în cadrul căruia vor fi dezvoltate abilităţile de supravieţuire în largul mării. Programul include şi operaţiuni de supraveghere”, potrivit unui comunicat de presă al Ministerului ucrainean al Apărării.

În comunicat se mai precizează că navele de luptă britanică şi turcă vor participa apoi la un exerciţiu maritim separat – PASSEX - care implică şi nave ucrainene. De regulă, exerciţiile de tipul PASSEX sunt desfăşurate pentru a se asigura că nave ale diferitelor forţe maritime sunt capabile să comunice între ele în vremuri de război sau în timpul unor operaţiuni umanitare.

Moscova s-a opus de mult timp exerciţiilor militare pe scară largă ale NATO în apropierea graniţelor ruseşti, care s-au intensificat după ce Rusia a anexat în martie 2014 peninsula ucraineană Crimeea.

Între timp, un comandant de rang înalt al armatei SUA a declarat că exerciţiul militar ruso-belarus Zapad 2017, plănuit pentru luna septembrie, ar putea fi un “cal Troian” pentru Europa.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe