Nava umanitară Sea Watch sfidează Roma, pătrunde în apele italiene cu migranţi la bord

Nava umanitară Sea Watch 3
Nava umanitară Sea Watch 3 (Giovanni Isolino/AFP/Getty Images)

Sfidând un ordin al autorităţilor din Roma de a nu pătrunde în apele teritoriale italiene, nava umanitară Sea Watch 3 a decis să facă exact opusul, a declarat echipajul navei într-un mesaj postat miercuri pe Twitter, potrivit Euronews.

Nava umanitară germană s-a aflat în largul mării timp de două săptămâni, având la bord 42 de migranţi salvaţi din mare.

Nava a pătruns în apele teritoriale italiene, miercuri, în jurul orei locale 14:00.

“Am decis să intrăm în portul Lampedusa. Ştiu care este riscul, însă cei 42 de [migranţi] salvaţi sunt epuizaţi. Îi las într-un loc sigur acum”, a afirmat căpitanul navei.

“UE i-a dezamăgit timp de 14 zile. Căpitanul nostru nu are nicio altă soluţie”, a precizat ONG-ul.

“Nicio instituţie europeană nu este dispusă să îşi asume responsabilitatea şi să susţină demnitatea umană la graniţa Europei din Mediterană. Din acest motiv trebuie să ne asumăm răspunderea noi înşine. Pătrundem în apele italiene din moment ce nu există alte opţiuni pentru a asigura siguranţa migranţilor, ale căror drepturi de bază au fost încălcate prea mult timp”, a susţinut Johannes Bayer, preşedintele Sea Watch.

Ministrul italian de Interne, Matteo Salvini, a reacţionat imediat pe Facebook la anunţul ONG-ului.

“Vom folosi toate mijloacele legale pentru a pune capăt acestei situaţii ruşinoase. Legile unui stat trebuie respectate”, a precizat Salvini.

“O navă olandeză ce aparţine unui ONG german care ignoră legile italiene? Este o glumă”, a continuat el.

“Guvernele olandez şi german vor răspunde pentru acest lucru. M-am săturat”, a susţinut politicianul italian de extremă dreapta într-o transmisie live pe Facebook.

Într-un mesaj pe Twitter, Salvini a continuat: “Europa? Absentă ca de obicei”.

Potrivit unui decret aprobat în luna iunie, Ministerul de Interne are autoritatea să refuze accesul în apele teritoriale italiene al navelor pe care le consideră a fi un risc la securitatea sau ordinea publică şi le poate amenda.

Totodată, căpitanul navei se confruntă cu acuzaţii penale.

Anunţul navei Sea Watch 3 a avut loc după o decizie a Curţii Europene pentru Drepturile Omului împotriva navei umanitare, după ce vasul a făcut apel la un decret de urgenţă pentru a permite migranţilor rămaşi pe navă să debarce în Italia.

Salvini a salutat decizia CEDO, precizând într-un mesaj pe Twitter că instanţa din Strasbourg a confirmat alegerea făcută de Italia cu privire la “ordine, bun simţ, legalitate şi justiţie”.

Dar, în acelaşi timp, CEDO a indicat că autorităţile italiene trebuie să continue să ofere întreaga asistenţă necesară persoanelor vulnerabile de la bordul navei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe