Navă rusească echipată cu o armă care produce “halucinaţii” provoacă temeri după ce navighează prin Canalul Mânecii

Fregata rusească Amiral Gorşkov
Fregata rusească Amiral Gorşkov (Wikipedia.org)

O navă de luptă rusească echipată cu o armă “care provoacă inamicilor halucinaţii şi vărsături” a navigat cu succes prin Canalul Mânecii în acest weekend, după ce a desfăşurat un exerciţiu “de apărare aeriană şi combatere a sabotajului” în apropierea singurei baze aeriene a Scoţiei, potrivit publicaţiei britanice Sunday Times

Nava de luptă HMS Defender a Marinei Regale britanice a fost trimisă să monitorizeze fregata rusească Amiral Gorşkov şi trei nave auxiliare, care au efectuat “exerciţii provocatoare” în apele teritoriale, a declarat purtătorul de cuvânt al Partidului Naţional Scoţian (SNP), Stewart McDonald, potrivit site-ului de ştiri Zero Hedge.

Fregata Gorşkov – prima dintr-o nouă clasă de fregate ruseşti – şi-a început misiunea în oraşul port Murmansk din Marea Barents, unde este situată Flota Nordică a Rusiei.

Potrivit publicaţiei Sunday Times, fregata Gorşkov este echipată cu dispozitivul optic 5P-42 Filin, sau “Owl”, care poate “provoca halucinaţii şi greaţă inamicilor folosind impulsuri rapide ale fasciculelor de lumină cu intensitate mare”.

Arma neletală Filin poate fi utilizată noaptea sau pe înserate şi aparent este eficientă pe o distanţă de până la 2 km. În cadrul testelor, voluntarii asupra cărora a fost folosită arma au constatat că le este imposibil să folosească armele de foc asupra unei ţinte protejate de Filin. Un voluntar a avut ceva similar cu o halucinaţie şi aproximativ jumătate dintre participanţii la teste au raportat “semne de dezorientare în spaţiu, precum şi stări de greaţă şi ameţeală”. Aparent, dispozitivul agită nervii optici ai inamicului prin modularea intensităţii luminii”, potrivit publicaţiei britanice.

Un purtător de cuvânt al Marinei Regale a afirmat că HMS Defender a monitorizat grupul de nave ruseşti în timpul activităţilor lor în zone de interes naţional.

Totuşi, politicienii scoţieni au fost nemulţumiţi de răspunsul Marinei Regale la prezenţa navelor ruseşti.

“Ministerul britanic al Apărării eşuează în ceea ce priveşte Scoţia, permiţând navelor Marinei ruseşti să navigheze prin apele noastre teritoriale după bunul plac pentru a desfăşura exerciţii provocatoare precum acesta”, a mai precizat Stewart McDonald.

Surse din cadrul Marinei Regale britanice a afirmat pentru Sunday Times că grupul de nave ruseşti a fost forţat să se adăpostească în zona insulelor scoţiene din cauza vremii nefavorabile şi că şi-au continuat călătoria după îmbunătăţirea condiţiilor meteo.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe