Navă iraniană încearcă să “orbească” piloţii unui elicopter american cu laser letal

Şalupă a Gărzilor Revoluţionare Iraniene.
Şalupă a Gărzilor Revoluţionare Iraniene. (Getty Images)

În ceea ce pare să fie un spectacol de forţă, nava iraniană a îndreptat laserul către un elicopter al Marinei SUA care supraveghea trei nave americane – două nave de luptă ale Marinei SUA şi o navă pentru transport de mărfuri – în timp ce părăseau Golful Persic prin Strâmtoarea Ormuz. Incidentul de marţi a fost confirmat de un oficial al apărării americane.

Ambarcaţiunea iraniană s-a apropiat la mai puţin de 1,6 km de navele americane, înainte să folosească laserul asupra elicopterului.

Potrivit rapoartelor, elicopterul american a încercat să descurajeze soldaţii iranieni prin lansarea mai multor rachete de semnalizare.

Etichetând acţiunea ca fiind “nesigură şi neprofesionistă”, comandantul american Bill Urban a susţinut într-o declaraţie: “Iluminarea elicopterelor cu lasere în timpul nopţii este periculoasă deoarece creează pericole în navigaţie, fiind posibil să afecteze vizibilitatea şi să dezorienteze piloţii care folosesc ochelari pentru vedere nocturnă.

Incidentul a avut loc pe fondul deteriorării relaţiilor diplomatice dintre SUA şi Iran.

La începutul acestei săptămâni, apărarea americană a fost forţată să doboare o dronă iraniană în Siria, care încerca să le atace forţele.

Iar săptămâna trecută, ministrul iranian de Externe, Mohammad Had Zarif, a criticat dur SUA pentru că încearcă să impună noi sancţiuni împotriva Iranului.

Zarif l-a acuzat, de asemenea, pe preşedintele american Donald Trump de lipsă de simpatie după ce grupul jihadist Statul Islamic a desfăşurat un atac în Teheran.

Referindu-se la atac, Trump a precizat: “Ne pare rău şi ne rugăm pentru victimele nevinovate ale atacurilor teroriste din Iran şi pentru poporul iranian, care trece prin astfel de vremuri provocatoare. Subliniem faptul că statele care finanţează terorismul riscă să cadă victime ale răului pe care îl promovează”.

Ca replică, Zarif a scris pe Twitter: “Declaraţie revoltatoare [a Casei Albe] şi sancţiuni ale Senatului [american] în timp ce iranienii contracarează terorismul susţinut de clienţii SUA. Poporul iranian a respins astfel de afirmaţii de prietenie din partea Statelor Unite”.

Atacul terorist din Teheran a provocat 17 morţi şi 45 de răniţi. În acel incident, atacurile sinucigaşe cu bombă şi atacurile armate au vizat clădirea Parlamentului iranian şi cea a mausoleului fondatorului Republicii Islamice, Ayatollahul Ruhollah Khomeini.

Cetăţenii iranieni au fost, de asemenea, înfuriaţi de comentariul lui Trump referitor la acel atac.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe