NATO şi Rusia: Manevre şi contramanevre în Marea Baltică

Portavionul spaniol Juan Carlos I
Portavionul spaniol Juan Carlos I (Wikipedia.org)

De fiecare dată când NATO a desfăşurat exerciţii în Marea Baltică, în fundal au avut loc şi activităţi ruseşti similare. Dar de la anexarea peninsulei ucrainene Crimeea, în special, alianţa militară vestică a acordat o atenţie specială flancului său estic. NATO demonstrează acest lucru prin protecţia acordată celor trei state baltice - Estonia, Letonia şi Lituania - care sunt foste republici sovietice. În ultimii ani, au avut loc diverse incidente deasupra Mării Baltice în care avioane de luptă ale NATO au interceptat sau escortat avioane militare ruseşti, potrivit Deutsche Welle.

"Rusia este o naţiune baltică şi respectăm acest lucru", a declarat Andrew Lewis, viceamiral şi comandant al Flotei a 2-a a Marinei SUA. "Totuşi, Marea Baltică şi spaţiul aerian de deasupra sa sunt teritorii internaţionale. Avem dreptul să le utilizăm în conformitate cu standardele internaţionale."

În perioada 9-21 iunie, se desfăşoară exerciţiul maritim anual al NATO numit BALTOPS şi, pentru prima dată, Flota a 2-a a Marinei SUA va conduce evenimentul. Exerciţiul se desfăşoară de peste 40 de ani şi, conform alianţei, la el participă soldaţi din SUA şi 18 naţiuni europene, inclusiv Suedia şi Finlanda, care nu sunt state membre.

Un total de 8.600 de soldaţi sunt implicaţi, distribuiţi pe 50 de nave, 2 submarine şi 40 de avioane, precum şi un port-elicopter care însoţeşte portavionul spaniol Juan Carlos I. Potrivit NATO, în timpul exerciţiul vor fi practicate o gamă largă de manevre şi scenarii, de la apărare aeriană, răspuns la distrugerea de mine şi submarine până la apărare împotriva atacurilor desfăşurate de nave inamice.

Amploarea exerciţiului BALTOPS este comparabilă cu cea a exerciţiilor din anii precedenţi, însă participarea Flotei a 2-a a Marinei SUA este neobişnuită. Flota operează în Atlanticul de Nord şi a devenit cunoscută în timpul Războiului Rece prin câteva manevre, inclusiv blocada în timpul Crizei Rachetelor din Cuba. În 2011, Flota a 2-a a fost demobilizată din cauză că, la acea vreme, administraţia lui Barack Obama a considerat că pericolul rusesc era redus.

Flota a fost reactivată în 2018 ca răspuns la activitatea maritimă rusească tot mai mare în Atlantic, a declarat NATO. Exerciţiul BALTOPS marchează prima desfăşurare a noii flote americane în Europa. Lewis a precizat că pe scena globală sunt o serie de rivali, inclusiv Rusia şi China.

Reacţia Moscovei la BALTOPS aduce aminte de perioada Războiului Rece. Soldaţi din cinci state membre NATO au exersat miercuri aterizarea pe insula estoniană Saaremaa. În aceeaşi zi, Marina rusă a făcut pregătiri pentru scufundarea unui submarin "inamic" în Marea Baltică. De asemenea, în enclava rusă învecinată Kaliningrad, a fost simulat un atac cu rachete asupra unor nave "inamice".

Se pare că exerciţiul militar al NATO nu este doar monitorizat de Moscova, ci este şi reflectat cu propriul său exerciţiu. Totuşi, forţele ruseşti implicate în respectivele manevre au fost mult mai reduse.

Potrivit informaţiilor ruseşti, deja a avut loc un incident. Luni, un avion de vânătoare rusesc Su-27 a interceptat se pare avioane de recunoaştere americane şi suedeze deasupra Mării Baltice.

Viceamiralul Lewis nu a exclus o potenţială "interacţiune" între NATO şi Rusia în Atlanticul de Nord, însă a precizat că speră că aceasta va fi gestionată într-o manieră profesionistă.

"Ne aşteptăm la intimidări şi coexistenţă paşnică", a precizat viceamiralul.

Se pare că acest lucru se aplică şi regiunii Arctice, unde Rusia face tot mai multe revendicări şi îşi extinde prezenţa forţelor sale armate.

Obiectivul este acela de a "învăţa cât mai mult posibil despre o operaţiune în zona Arctică", a afirmat Lewis.

Arctica este o regiune cu care SUA este la fel de familiară precum sunt Rusia sau Norvegia, a precizat Lewis, adăugând că americanii doresc să se asigure că regiunea Arctică rămâne o regiune în care legea maritimă internaţională nu este contestată.