NATO: Securitatea României va fi întărită. Se vor intensifica zborurile de supraveghere

(GEORGES GOBET / AFP / Getty Images)

Purtătorul de cuvânt al NATO, Oana Lungescu, a precizat, pentru Mediafax, că măsurile adoptate miercuri de Consiliul Nord-Atlantic vor întări securitatea României în domeniul aerian, maritim şi terestru.

"Pachetul de măsuri operaţionale adoptate astăzi de Consiliul Nord Atlantic acoperă România, precum şi toate celelalte ţări ale Alianţei. Aceste măsuri vor întări securitatea României în toate cele trei domenii: aerian, maritim şi terestru", a precizat Oana Lungescu.

Oana Lungescu a explicat că nu poate intra "în detalii operaţionale", dar "este vorba de personal NATO, de o prezenţă mai intensă a avioanelor şi vaselor aliate, precum şi de actualizarea rapidă a planurilor de apărare".

Totodată, aceasta a subliniat că vor fi intensificate zborurile de supraveghere AWACS deasupra României şi Poloniei.

"NATO rămâne vigilentă şi va lua toate măsurile necesare în următoarele săptămâni şi luni pentru a asigura apărarea României şi a tuturor ţărilor aliate", a mai susţinut Oana Lungescu.

În acest context, comandantul suprem al Forţelor Aliate în Europa, generalul Breedlove, a precizat, miercuri, într-un briefing de presă, că numărul soldaţilor americani de la baza Kogălniceanu a fost mărit şi că distrugătorul american USS Donald Cook va efectua exerciţii militare în Marea Neagră, în apele teritoriale româneşti.

NATO a anunţat miercuri întărirea apărării aeriene maritime şi terestre în statele membre din Europa de Est, în statele baltice şi Polonia, ca reacţie faţă de evoluţia crizei din Ucraina, transmite AFP.

"Vom avea mai multe avioane în spaţiul aerian, mai multe nave pe mare, iar pregătirea forţelor terestre va fi consolidată", a afirmat secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Anders Fogh Rasmussen, la finalul unei reuniuni a ambasadorilor celor 28 de state membre, la Bruxelles.

Cele 28 de state membre NATO au solicitat consolidarea măsurilor de "apărare colectivă", după alipirea Crimeei la Rusia şi agravarea crizei în estul Ucrainei.

"Rolul central al NATO este să protejeze şi să-i apere pe aliaţii noştri. Noi am luat deja o serie de măsuri, şi anume consolidarea misiunilor de poliţie aeriană în ţările baltice şi zboruri de supraveghere cu (avioane dotate cu sistemul) AWACS în spaţiul aerian al Poloniei şi României", a precizat Rasmussen.

Anders Fogh Rasmussen a susţinut că, pentru statele membre NATO, "singura cale posibilă" faţă de criză este "o soluţie politică". NATO "susţine" atât reuniunea care urmează să aibă loc joi, la Geneva, între Ucraina, Rusia, Statele Unite şi Uniunea Europeană (UE), cât şi "toate eforturile comunităţii internaţionale de găsire a unei soluţii politice", a afirmat el.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne