NATO reduce patrulele aeriene în zona Mării Baltice în ciuda provocărilor ruseşti continue

Bombardierul rusesc Tupolev Tu-95.
Bombardierul rusesc Tupolev Tu-95. (www.wikipedia.org)

NATO va reduce la jumătate numărul avioanelor de patrulare din zona Mării Baltice începând cu luna septembrie, în ciuda provocărilor continue venite din partea aviaţiei militare ruseşti, conform rapoartelor, susţine Washington Free Beacon.

Până acum în acest an, avioanele de luptă europene ale NATO au fost folosite de 250 de ori ca răspuns la activitatea avioanelor de luptă ruseşti.

Avioane de luptă NATO au interceptat aproximativ 150 de avioane militare ruseşti în zona baltică în 2014.

Un oficial al NATO a declarat că reducerea planificată a Baltic Air Patrol Mission nu reprezintă “o schimbare în semnalul nostru către Rusia”. Oficialul a susţinut că a avut loc o uşoară reducere a activităţii aviaţiei militare ruse în regiune, deşi avioanele de luptă ruseşti continuă să zboare într-un ritm operaţional ridicat atât în zona baltică cât şi în alte părţi ale Europei.

Noi zboruri de rază lungă efectuate de aviaţia militară rusă au fost observate în apropierea zonei de apărare aeriană din Alaska în aprilie şi iulie.

Activitatea aeriană accelerată a Rusiei nu s-a desfăşurat fără pagube pentru armata rusă. Începând cu luna iunie, 8 avioane de luptă, inclusiv câteva bombardiere Tu-95, s-au prăbuşit în diferite circumstanţe.

Înainte de izbucnirea crizei din Crimeea în martie 2014, NATO a efectuat patrule regulate în zona baltică cu doar 4 avioane de luptă. Acel număr a crescut anul trecut la 8 şi apoi la 16.

Conform noii politici anunţate de NATO, numărul de avioane care patrulează zona baltică va fi redus la 8.

Autorităţile ruse au declarat că zborurile sale în Marea Baltică şi în apropiere de teritoriul Marii Britanii nu sunt altceva decât “misiuni de pregătire”.

De la anexarea peninsulei Crimeea în 2014, pe lângă intensificarea activităţii aeriene, Rusia s-a implicat şi într-o serie de acţiuni agresive care vizează Occidentul, inclusiv eforturi continue de a destabiliza Ucraina, exerciţii militare ample în vestul Rusiei şi atacuri cibernetice împotriva statelor baltice.

În plus, NATO a respins afirmaţiile unui nou raport că exerciţiile sale militare vor declanşa un război pe cuprinsul Europei, în contextul tensiunilor dintre Occident şi Rusia cu privire la conflictul din estul Ucrainei. Raportul mai susţine că exerciţiile militare ale ambelor părţi alimentează tensiunile regionale şi că situaţia devine şi mai tensionată şi imprevizibilă atunci când exerciţiile nu sunt anunţate din timp.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.