NATO reacţionează după remarcile lui Trump privind Muntenegru şi al treilea război mondial

NATO a fost forţată să îşi reconfirme clauza de apărare colectivă după ce Donald Trump a manifestat îndoieli în legătură cu angajamentul SUA de a apăra Muntenegru. Liderul american i-a descris pe muntenegreni ca fiind “foarte agresivi”.
Preşedintele american Donald Trump, 16 februarie 2017
Preşedintele american Donald Trump, 16 februarie 2017 (Mario Tama/Getty Images)

Oficiali ai NATO s-au grăbit miercuri să reconfirme clauza de apărare colectivă a alianţei militare vestice – cunoscută în general sub numele de Articolul 5 – după ce preşedintele american Donald Trump a părut să sugereze că cel mai nou membru NATO ar putea instiga la izbucnirea celui de-al treilea război mondial, potrivit Deutsche Welle.

Unul dintre oficiali a declarat agenţiei germane de ştiri DPA că Articolul 5 al Tratatului Atlanticului de Nord este “necondiţionat şi strict”, confirmând că “un atac asupra unui membru este considerat un atac asupra tuturor membrilor”.

Într-un interviu televizat, Trump a părut marţi noaptea să pună semne de întrebare cu privire la angajamentul SUA de a apăra Muntenegru în cazul unui atac. Tucker Carlson de la Fox News l-a întrebat pe Trump “De ce ar trebui ca fiul meu să meargă în Muntenegru şi să îl apere de un atac?”, la care preşedintele a răspuns “Mi-am pus şi eu aceeaşi întrebare”.

În acelaşi interviu, Trump i-a descris pe muntenegreni ca fiind “foarte puternici” şi “foarte agresivi”.

“S-ar putea să devină agresiv şi felicitări, te afli în cel de-al treilea război mondial. Este foarte nedrept din cauză că ei nici măcar nu plătesc şi îi protejăm”, a adăugat liderul de la Casa Albă.

Muntenegru este cel de-a 29-lea şi cel mai nou membru al NATO, alăturându-se alianţei în iunie 2017. Potrivit datelor oficiale, cheltuielile sale cu apărarea se ridică la 66 milioane de euro (76 milioane USD), adică aproximativ 1,66% din PIB. Statul a declarat că va atinge nivelul de 2% din PIB până în 2024, după cum au căzut de acord şi ceilalţi membri NATO – deşi până acum doar câţiva au şi pus în practică promisiunea, motiv pentru care au fost criticaţi intens de Trump.

Cu o populaţie de peste 620.000 de locuitori, micuţa ţară din Balcani contribuie de asemenea cu mai mulţi soldaţi, raportat la populaţia sa, decât o face SUA în războiul din Afganistan.

În urma comentariilor lui Trump, partidul din opoziţie Acţiunea Unită pentru Reformă a afirmat că nimic nu sugerează că “cetăţenii muntenegreni ar putea participa sau ar putea cauza vreun incident ce ar putea duce la declanşarea unui război”.

“Cerem preşedintelui Trump să nu fie îngrijorat de ambiţiile războinice inexistente ale Muntenegrului, ci să încerce să înţeleagă sistemul nostru democratic”, a precizat partidul într-o declaraţie, înainte să învinuiască Partidul Democrat al Socialiştilor şi pe premierul Dusko Markovic de afectarea imaginii ţării în străinătate.

Trump a făcut remarcile despre Muntenegru după summitul NATO de săptămâna trecută din Bruxelles – unde preşedintele iniţial a părut că ridică semne de întrebare în legătură cu angajamentele SUA privind apărarea din cauza faptului că membrii alianţei nu plătesc cât trebuie să plătească – şi după summitul de luni din Helsinki în compania preşedintelui rus Vladimir Putin. Moscova s-a opus de mult timp extinderii NATO şi a denunţat categoric aderarea Muntenegrului în 2017.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe