NATO menţine sprijinul acordat Afganistanului. Lupta împotriva talibanilor continuă

Luptători talibani în Afganistan
Luptători talibani în Afganistan (Getty Images)

Liderii NATO au confirmat sprijinul alianţei pentru misiunea în Afganistan, în condiţiile în care ţara luptă împotriva unei rebeliuni talibane şi a pericolelor ce vin din partea altor grupuri extremiste.

Alianţa militară vestică are în prezent aproximativ 16.000 de soldaţi în Afganistan, cu suportul membrilor NATO şi unor naţiuni partenere, care au rolul de a stabiliza forţele de securitate afgane. Cel mai mare contributor este SUA, care a dislocat 14.000 de militari în această ţară, potrivit RFE/RL.

Într-o declaraţie publicată miercuri, după întâlnirea desfăşurată între şefii de state, NATO a promis că acordă sprijin permanent actualei misiuni, cunoscută sub numele de Resolute Support.

“Confirmăm angajamentul nostru pentru asigurarea securităţii şi stabilităţii pe termen lung în Afganistan”, scrie în declaraţie.

“În timp ce guvernul afgan continuă să depună eforturi pentru instaurarea păcii şi reconciliere, vom continua să oferim sprijin şi vom extinde ajutorul financiar acordat forţelor afgane până în 2024, şi promitem că vom acoperi lipsurile de personal, în special în zonele cu prioritate”.

De asemenea, în declaraţia NATO au fost indicaţi şi vecinii Afganistanului – Iran şi Pakistan – care au fost acuzaţi că alimentează instabilitatea în regiunea, precum şi Rusia, despre care unii oficiali au declarat că furnizează arme talibanilor.

“Încurajăm Pakistanul, Iranul şi Rusia să contribuie la stabilitatea regională prin susţinerea deplină a procesului de pace condus şi controlat de afgani”, se mai susţine în declaraţie.

Înaintea summitului NATO din Bruxelles, desfăşurat miercuri şi joi, premierul britanic Theresa May a anunţat că Londra aproape că va dubla numărul soldaţilor britanici prezenţi în Afganistan – la aproximativ 1.100 – pentru a asista forţele afgane în lupta împotriva talibanilor şi a militanţilor jihadişti din Statul Islamic şi Al-Qaeda.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe