NATO cere Rusiei să se retragă din Ucraina

Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen.
Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen. (JOHN THYS / AFP / Getty Images)

”Rusia trebuie să retragă trupele de la frontierele Ucrainei, să oprească traficul de armament, trecerea combatanţilor şi a banilor în Ucraina, să înceteze susţinerea acordată separatiştilor din estul Ucrainei şi să iniţieze un dialog constructiv cu administraţia de la Kiev", a declarat, vineri, secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Anders Fogh Rasmussen.

Guvernul rus a negat că forţele sale au intrat în Ucraina, dar mass-media a relatat că este posibil să se amplifica tensiunile dintre Moscova şi Occident, ca urmare a sancţiunilor economice costisitoare ce vizează Rusia.

Ziarul The Guardian a anunţat, vineri, că reporterii săi au văzut, joi noapte, mai multe autovehicule blindate şi tancuri ruseşti care intrau pe teritoriul Ucrainei.

”În cursul nopţii, am asistat la o incursiune rusă, o trecere a frontierei ucrainene”, a declarat Rasmussen la Copenhaga.

Oficialii de la Kiev au confirmat incursiunea rusă pe teritoriul ucrainean aflat sub ocupaţia forţelor pro-Rusia.

”Acest lucru confirmă faptul că există un flux continuu de armament şi combatanţi în estul Ucrainei. Este o dovadă clară privind implicarea permanentă a Rusiei în destabilizarea estului Ucrainei”, a adăugat secretarul general NATO.

În ciuda intervenţiilor militare ruse, armata ucraineană a luat avans asupra forţelor pro-Rusia din estul Ucrainei, obţinând zilnic victorii. Iar forţele pro-Rusia au fost sever afectate datorită retragerii a trei lideri militari în ultimele şapte zile.

Igor Girkin este unul dintre liderii militari care s-a retras, cunoscut şi ca ”Trăgătorul”. Acesta a activat în Directoratul de Informaţii al Armatei ruse şi în războiul din fosta Iugoslavie. Răspunzând unui comentariu al preşedintelui rus, Girkin a apreciat că Vladimir Putin va avea aceeaşi soartă ca Slobodan Miloşevici, care a fost condamnat pentru crime de război, genocid şi crime împotriva umanităţii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe