NATO activează 6 centre de comandă în estul Europei. Unul este situat în România

Unităţi ale forţei de reacţie rapidă a NATO.
Unităţi ale forţei de reacţie rapidă a NATO. (Captură Foto)

Marţi, NATO a activat cele şase noi centre de comandă pe flancul estic al alianţei cu scopul de a-şi consolida sistemul de apărare, pe fundalul tensiunilor generate de acţiunile Rusiei în Ucraina, a declarat Ministerul lituanian al Apărării, conform Defense News.

“Astăzi, NATO a activat oficial unităţile de integrare ale forţei NATO în Lituania, Letonia, Estonia, Polonia, Bulgaria şi România”, a susţinut Asta Galdikaite, purtătoare de cuvânt a ministerului.

Ministrul lituanian de Externe Linas Linkevičius a declarat că această mişcare este “un semn clar că NATO îşi ia angajamentele în serios.”

Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg va participa joi la Vilnius la ceremoniile oficiale organizate pentru deschiderea acestor centre de comandă, conform unei declaraţii din partea alianţei.

Cele şase unităţi multinaţionale, fiecare având aproximativ 40 de ofiţeri, au fost create pentru a facilita desfăşurarea unei noi forţe de reacţie rapidă creată de NATO şi pentru a coordona exerciţiile militare ale alianţei în regiune.

Aceasta este cea mai recentă mişcare din partea NATO de a-şi consolida sistemul de apărare pe flancul său estic de când Rusia a anexat peninsula ucraineană Crimeea în martie 2014.

NATO şi-a intensificat, de asemenea, numărul de exerciţii militare, desfăşurând avioane şi nave de luptă în zonă, în timp ce SUA a promis că va menţine armament greu în regiune.

Letonia a confirmat marţi că două drone americane de supraveghere şi 70 de paraşutişti americani au fost trimişi la baza aeriană Lielvarde pentru o misiune de pregătire, adăugând că prezenţa lor este doar temporară.

Misiunea de pregătire va implica şi doi ofiţeri de informaţii din Polonia şi câte unul din naţiunile baltice Letonia, Lituania şi Estonia.

Aceste mişcări au loc la mai puţin de două săptămâni după ce NATO a deschis un nou Centru de Excelenţă pentru Comunicaţii Strategice (SCCE) în capitala letonă Riga.

Deşi oficialii letoni au încercat să nu descrie SCCE ca un centru de contracarare a propagandei, unul dintre rolurile sale este acela de a analiza mesajele agresive care provin din mass media operată de Kremlin.

Cele trei state baltice şi Polonia au cerut în repetate rânduri o prezenţă permanentă a NATO pe teritoriile lor pentru a descuraja Rusia, dar alianţa vestică şi-a menţinut până acum forţele folosind un sistem de rotaţie.

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat în luna iunie că Rusia se va apăra împotriva NATO, care îşi intensifică prezenţa militară lângă graniţele ruse.

“Dacă cineva ne ameninţă teritoriile, înseamnă că va trebui să ne direcţionăm forţele armate şi puterea de atac modernă către acele teritorii, de unde vine ameninţarea”, a declarat Putin, conform AFP. “NATO este cel care se apropie de graniţele noastre”, a adăugat el.

Putin a susţinut că Rusia va reacţiona corespunzător şi va iniţia politici de apărare pentru a neutraliza ameninţările care vin din partea statelor învecinate.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.