Natalia Gavriliţa: Ministerul Finanţelor doreşte eliminarea dobânzii pentru acoperirea pagubei create de furtul miliardului

Povara furtului miliardului pusă pe umerii cetăţenilor reprezintă o nedreptate. Ministerul Finanţelor va identifica soluţii pentru eliminarea dobânzii plătite din buzunarul contribuabililor, afirmă Natalia Gavriliţa.
Natalia Gavriliţa, ministrul Finanţelor din R. Moldova
Natalia Gavriliţa, ministrul Finanţelor din R. Moldova (facebook.com/N. Gavriliţa)

Ministerul Finanţelor pledează pentru eliminarea dobânzii privind acoperirea pagubei create de furtul miliardului. Şefa instituţiei, Natalia Gavriliţa susţine că banii furaţi în frauda bancară trebuie întorşi de cei care au pus la cale şi au profitat de pe urma jafului secolului.

„Primul pas pe care îl putem face pentru a diminua povara pusă pe umerii cetăţenilor este să încercăm să eliminăm dobânda plătită tot din buzunarul contribuabililor.

În 2020 aceasta va constitui 613 milioane de lei. Vom analiza şi vom identifica şi alte soluţii pentru a asigura stabilitatea contului BNM”, a adăugat ministrul Finanţelor precizând că în primul rând, Banca Naţională trebuie să vină cu propuneri pentru a rezolva această problemă.

Natalia Gavriliţa a ţinut să sublinieze că punerea poverii furtului miliardului pe umerii cetăţenilor reprezintă o nedreptate, de aceea Ministerul Finanţelor este determinat să acţioneze pentru protejarea intereselor acestora. „Am susţinut asta în opoziţie şi o susţinem şi acum, accentuând importanţa unei procuraturi independente care să investigheze frauda şi să pedepsească beneficiarii.”

În prezent, în afară de banii furaţi, din bugetul de stat se achită şi o dobândă de 1,4% până în 2026 şi 5,3% până în 2041 Băncii Naţionale a Moldovei. Dobânda se achită pentru a asigura stabilitatea contului BNM.