Năsui: Tudose se întreabă "candid" de ce companiile private merg bine iar cele de stat nu

Companiile private merg mai bine decât cele de stat dintr-o serie de motive deja ştiute de toată lumea, iar soluţia este ceva mai complicată decât să certăm un ministru în şedinţa de guvern sau "să aducem oamenii buni din privat", a atras atenţia deputatul Claudiu Năsui.
Claudiu Năsui (USR)
Claudiu Năsui (USR) (Epoch Times Romania)

Premierul Mihai Tudose pare că abia acum începe să înţeleagă cum funcţionează economia, însă mai bine mai târziu decât niciodată: se întreabă, candid, de ce companiile private merg bine iar cele de stat nu, a remarcat luni, pe pagina sa de Facebook, deputatul USR Claudiu Năsui.

"Întrebarea este validă şi răspunsul, din păcate, neintuitiv. Problema este sistemică. La stat oamenii care conduc companiile au cu totul altă structură de interese decât oamenii în privat. La privat, conducerea trebuie să convingă clienţii să îi aleagă bunurile şi serviciile. La stat, însă, conducerea trebuie să fie pe placul politicienilor care au numit-o. La stat pierderile se duc în acel sac fără fund numit bugetul statului finanţat obligatoriu de toată lumea. La privat pierderile se duc în patrimoniul acţionarului", a declarat Năsui.

Potrivit deputatului, la stat salariile din notoriile Consilii de Administraţie sunt stabilite din burtă oricare ar fi performanţa companiei, chiar dacă merge prost apare argumentul că "e nevoie să atragem oameni buni ca să redresăm compania". La privat, banii aceia de salarii vin din capitalul cuiva care e atent pe ce îi cheltuie.

"La stat interesul nu este să faci profit şi să eviţi pierderile, ci să mulţumeşti politicienii care te-au pus în funcţie. Doar ei te pot schimba, nu consumatorii sau acţionarii. Pe când în privat, dacă nu-ţi faci treaba bine şi consumatorii nu aleg să-şi cheltuie banii la tine, nu ai să rezişti mult pe piaţă", a completat Năsui.

Deputatul a subliniat că, din toate aceste motive, soluţia este ceva mai complicată decât să certăm un ministru în şedinţa de guvern sau "să aducem oamenii buni din privat".

"Nu vă încredeţi în politicieni care vă spun că probleme sistemice se rezolvă prin simpla lor venire în funcţii cheie. Soluţiile la probleme sistemice nu sunt decât reforma. Altfel, orice oameni aducem în aceste companii sistemul de stimulente rămâne acelaşi. Aşa cum spunea Octavian Bădescu după experienţa sa la Poşta Română: Nu există soluţie de management la o problemă de proprietate", a conchis Năsui.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne