Năsui: Retorica "statului paralel" sugerează că ei, de fapt, nevinovaţi fiind, sunt vânaţi pe nedrept

Retorica "statului paralel" promovată de PSD şi ALDE e menită să justifice dezastrul pe care îl vor lăsa în urmă, precum şi motivul pentru care sunt constant condamnaţi pentru infracţiuni de corupţie, a atras atenţia deputatul Claudiu Năsui.
Claudiu Nasui
Claudiu Nasui (Mihut Savu - Epoch Times Romania)

Retorica PSD-ALDE a "statului paralel" şi lupta împotriva ONG-urilor declanşată de coaliţia de guvernare sunt direct legate, a remarcat joi, pe pagina sa de socializare, deputatul USR Claudiu Năsui.

"După ce acum câteva săptămâni, PSD-ALDE modificau legea pentru a permite partidelor să păstreze banii ilegali (pentru care ar fi urmat doar să plătească o mică amendă), acum vor ca ONG-urile să fie desfiinţate dacă nu publică semestrial în Monitorul Oficial liste detaliate cu donatorii lor. În primul rând, să clarificăm de ce vrea PSD-ALDE lucrul acesta. Strategii lor de imagine sunt foarte buni şi s-au decis să promoveze ideea de luptă împotriva "statului paralel". Lupta împotriva ONG-urilor este o componentă din această campanie", a declarat Năsui.

În opinia deputatului, dacă analizăm atent, campania aceasta atinge două scopuri:

1. Să inducă ideea că nu sunt lăsaţi să guverneze pentru a putea da vina pe oricine altcineva pentru dezastrul pe care îl vor lăsa în urmă. Iar asta deşi au Guvern, majoritate largă în Parlament şi absolut toate instituţiile "independente" înregimentate politic (de la Curtea de Conturi la Avocatul Poporului). O singură instituţie le scapă: justiţia. Şi, evident, pe ea o consideră "stat paralel".

2. Să justifice în ochii electoratului PSD de ce sunt constant condamnaţi pentru infracţiuni de corupţie. Retorica "statului paralel" asta încearcă să ne sugereze: că ei, de fapt, nu sunt vinovaţi de corupţie şi nu au furat din statul român, de fapt ei sunt nevinovaţi şi atacaţi de o structură de sorginte Soros-istă care îi vânează pe nedrept. Această retorică a "agenturilor" sau a străinilor care ne vor răul nu este nouă. O folosea şi Ceauşescu, apare şi în Orwell şi este folosită şi în alte ţări cu care n-am vrea să ne comparăm. De pildă în Turcia unde a justificat instaurarea unui regim autoritar.

"Motivul real pentru care vedem acum mai bine ca niciodată adevărata natură a PSD-iştiilor este că în sfârşit avem o presă şi justiţie suficient de independente cât să descopere o mică parte din multele mizerii pe care ei le fac. Tot parte din "statul paralel" este şi societatea civilă, care de fapt atacă PSD-ul în seama multelor dezastre pe care le cauzează. În povestea PSD-ului, însă, aceştia atacă pentru că există donatori oculţi în spatele lor", a explicat Năsui.

În al doilea rând, deputatul a încercat să clarifice cât de dezastruoasă este această propunere pentru majoritatea ONG-urilor.

"Birocraţia indexării acestor liste de donatori şi publicarea lor cere un efort semnificativ de la ONG-uri, care adesea duc lipsă de resurse. Sunt resurse care ar putea să meargă înspre beneficiari şi înspre proiecte. Astfel sunt descurajate ONG-urile, pentru că nimeni nu vrea să aibă de-a face cu o birocraţie de acest calibru. Mai dezastruoasă, însă, este pentru ONG-urile care sprijină cauze nobile prin ceea ce se numeşte „crowd-funding”, adică prin adunarea de sume mici de la mulţi donatori, o metodă larg răspândită în vest. Pentru aceştia este cvasi imposibilă publicarea listelor de donatori, şi această măsură le-ar închide de drept. Adevărata intenţie a acestei legi este clară, şi ne arată nori negri la orizont pentru democraţia românească", a subliniat Năsui.