Năsui: Oficial PSD-ALDE se luptă cu băncile, dar, pe la spate, tocmai le-au dat o subvenţie imensă

Coaliţia PSD-ALDE a fost foarte generoasă cu banii românilor şi tocmai a făcut un cadou consistent sistemului bancar, a remarcat deputatul Claudiu Năsui.
Claudiu Nasui
Claudiu Nasui (Mihut Savu (Epoch Times Romania)

PSD-ALDE tocmai a făcut un mare cadou sistemului bancar. Oficial se luptă cu ele, dar, pe la spate, tocmai le-au dat o subvenţie imensă din banii românilor, a atras atenţia miercuri, pe pagina sa de socializare, deputatul USR Claudiu Năsui.

"În fiecare săptămână pe agenda comisiei pentru buget, finanţe şi bănci ajung proiecte de lege împinse de diverse grupuri de interese pe care le recunoaştem uşor după felul cum dau câte un privilegiu, o subvenţie sau o rentă cuiva anume. În general, celui care promovează proiectul. De unde bani pentru toate acestea? Din banii dumneavoastră evident. O să spuneţi că nu e de vină cine cere, e de vină cine dă. Ei bine, săptămâna aceasta PSD-ALDE au fost foarte generoşi cu banii dumneavoastră", a declarat Năsui.

Potrivit deputatului, săptămâna aceasta au venit la comisie reprezentanţii băncilor pentru locuinţe, un fel de bancă ce acordă clienţilor dobândă subvenţionată de stat, chipurile, pentru a susţine îmbunătăţirile imobiliare.

"Lucru care nu s-a întâmplat şi nici nu se va întâmpla. De fapt, sistemul nu face decât să ia bani de la stat cu care să subvenţioneze dobânzi. Atât. Partea cu investiţiile în imobiliare este doar cu numele. Ce îşi doresc de fapt băncile? Este simplu: subvenţia de la bugetul de stat. Concret, băncile vor o dobândă de 25% (maxim 250 de euro pe an pe persoană) plătibilă de la bugetul de stat pentru clienţii lor care îşi blochează banii la ele timp de 5 ani. Până acum trebuia justificarea faptului că banii chiar erau cheltuiţi pe îmbunătăţirea locuinţelor, lucru care îndepărta potenţialii clienţi. Curtea de conturi zicea că banii trebuie justificaţi, băncile ziceau că merge fără nicio justificare. Ieri, după mari presiuni de la bănci, a trecut noua lege prin comisie. Acum e clar, nimeni nu mai trebuie să justifice nimic. Ne prefacem doar că banii se cheltuiesc „pentru locuinţe” dar, de fapt, ei se pot duce pe absolut orice", a precizat Năsui.

Ce înseamnă asta pentru români?

"Înseamnă că anual peste jumătate de miliard de lei din banii dumneavoastră de taxe şi impozite, în loc să meargă către sănătate, educaţie sau către o scădere de impozite, vor merge către cei care sunt suficient de apţi financiar încât să poată economisi maxim 1,000 de euro pe an. O redistribuţie clasică de la săraci la bogaţi. Doar nu credeaţi că cei care muncesc pe salariu minim îşi permit să economisească 1,000 de euro anual. Nu, lor le va fi greu să economisească. Dacă vă aflaţi printre cei mai înstăriţi care pot economisi, eu vă încurajez să o faceţi. Unde altundeva mai găsiţi un randament garantat şi neimpozitat de 25% pe an? E un super randament şi vine direct de la stat", a explicat Năsui.

Deputatul a subliniat că, pentru bănci, este o situaţie superbă.

"Întrebate în cursul dezbaterilor ce fac cu banii pe care îi au, a rezultat că ~90% din bani se duc pe titluri de stat, doar 10% se duc pe credite imobiliare. Practic asta ce înseamnă? Înseamnă că statul român le dă bani băncilor, pe care ele apoi îi folosesc pentru a împrumuta statul român. Incredibil nu? Împreună cu colega Cosette Chichirău am încercat să oprim această risipă de resurse. Din păcate reprezentanţii coaliţiei de guvernare au fost chitiţi pe trecerea acestui proiect. Maşinăria de vot a funcţionat perfect încă o dată", a afirmat Năsui.

În final, legea a trecut cu 7 voturi 'pentru' (PSD, ALDE şi UDMR) şi 4 'contra' (USR şi PNL).

"După aproape un an în Parlament vă pot spune că genul acesta de lucruri, din păcate, se întâmplă frecvent şi sunt un simptom a ceea ce se numeşte „capitalism de cumetrie”, Capitalism pe banii statului. Un sistem care perverteşte şi capitalismul şi democraţia, care nu ne poate aduce nimic bun şi de care actuala clasă politică nu ne poate apăra. Data viitoare când auziţi un reprezentant al PSD spunându-vă că „nu sunt bani”, reamintiţi-i de 'banca pentru locuinţe'", a conchis Năsui.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne