Năsui: Măcar de-ar pleca Tudose cu "bărcuţa" pe care vrea s-o facă la Şantierul Naval Mangalia

De ce are nevoie România, după părerea Guvernului Tudose? Mai multe întreprinderi de stat, nu de alta, dar cele pe care le avem merg deja foarte bine, nu sunt deloc găuri negre în care să tot pompăm bani de la bugetul de stat şi pe care să le iertăm de la datorii, a remarcat ironic deputatul Claudiu Năsui.
Claudiu Nasui
Claudiu Nasui (Mihut Savu (Epoch Times Romania)

Guvernul Tudose a anunţat naţionalizarea Şantierului Naval Mangalia, în contextul în care coaliţia PSD-ALDE a desfiinţat legislaţia de guvernanţă corporativă (singurul lucru care împiedica numirile 100% direct din pixul ministrului) şi a dat frâu liber conducerii politizate la aceste companii, iar din ce în ce mai mulţi investitori străini fug de România, văzând instabilitatea fiscală şi statul de drept ameninţat, a atras atenţia sâmbătă, pe pagina sa de socializare, deputatul USR Claudiu Năsui.

"Asta ne lipsea acolo. Nu proprietate privată. Nu tehnologia şi know-how-ul. Nu expertiza în gestiunea şantierelor navale. Ne lipsea o companie de stat. Daewoo voia să vândă pachetul de său de acţiuni, 51%, lui Damen, un grup olandez care se ocupă cu construcţia de nave de aproape un secol. Dar, lovitură de teatru, statul îşi va folosi dreptul de preempţiune pentru a bloca achiziţia şi a cumpăra el în locul lui Damen. Guvernul deţinând deja 49% din acţiunile companiei. Vorbim despre o instituţie care în anul 2016 a avut pierderi de 483 de milioane de lei la vânzări totale de 2,05 miliarde de lei, şi care are datorii de peste 1,2 miliarde de euro. Iar situaţia din 2016 nu este o excepţie", a declarat Năsui.

Potrivit deputatului USR, compania a marcat pierderi în fiecare dintre ultimii 5 ani.

"Ştiţi ce se va întâmpla cu Şantierul Naval Mangalia? Va ajunge exact precum Oltchim şi toate celelalte companii de stat care nu au un monopol în exploatare (adică cele din energie). Cine pierde? În primul rând salariaţii şi furnizorii locali ai şantierului, care ar fi beneficiat de o sporire a activităţii de acolo. În al doilea rând toată economia din zonă. În al treilea rând toată România pentru că mai pierdem un investitor important. De parcă nu vorbeşte despre milioane de lei din banii cetăţenilor, Prim-ministrul a explicat că şantierul e bun pentru realizat mentenanţa unor vase, cât şi că "Poate facem şi o bărcuţă acolo". Măcar de ar pleca cu respectiva bărcuţă", a precizat Năsui.