Năsui: Guvernarea PSD a explodat cheltuielile şi ne-a dat un handicap economic în competiţia internaţională

O guvernare iresponsabilă a explodat cheltuielile statului şi a reuşit să ajungă în criză de bani chiar dacă economia pe care se bazau avea creştere economică mare, făcând în aşa fel încât să crească riscul de ţară, a remarcat deputatul Claudiu Năsui.
Claudiu Nasui
Claudiu Nasui (Mihut Savu (Epoch Times Romania)

Guvernarea PSD dă un handicap României în competiţia economică, nu au crescut doar preţurile, ci şi riscul de ţară, a semnalat luni, pe pagina sa de socializare, deputatul USR Claudiu Năsui.

"Atractivitatea unei ţări pentru investiţii străine se vede foarte bine prin prisma riscului de ţară. Cu cât acesta este mai mare cu atât o investiţie trebuie să fie mai rentabilă într-o ţară ca să merite să fie făcută. De exemplu, dacă prevedeţi că puteţi obţine 5% randament pe o investiţie în Germania şi tot atâta pe o investiţie în Venezuela, veţi alege să o faceţi în Germania. Iar asta pentru că riscul în Germania este semnificativ mai mic decât în Venezuela. Dacă totuşi vrea cineva să vă convingă să investiţi în Venezuela, va trebui să vă ofere o primă de risc semnificativă ca să merite să vă asumaţi riscul cauzat de guvernarea de acolo. Această primă de risc este riscul de ţară", a explicat Claudiu Năsui.

Cât este această primă în cazul României şi, mai ales, cum a evoluat?

"În primul rând trebuie să contextualizăm. Evoluţia primei de risc depinde de mulţi factori, de aceea trebuie să ne uităm la cum a evoluat România faţă de alte ţări comparabile. Să luăm, ca exemplu, Polonia şi Ungaria, ţări cu care România se află în competiţie pentru investiţii străine şi cu care ar trebui să fie comparabilă având caracteristici geografice şi istorice similare", a precizat Claudiu Năsui.

Parlamentarul a prezentat o serie de grafice în care se poate observa randamentul titlurilor de stat la 10 ani ale României, Ungariei şi Poloniei.

"Cu cât acest randament este mai mare, cu atât ţara trebuie să îşi plătească mai mult creditorii. Dacă o ţară este foarte puţin riscantă, atunci creditorii se vor înghesui să-i împrumute bani şi, astfel, randamentul obţinut va fi mic. Simetric, dacă o ţară este foarte riscantă (de exemplu Grecia) creditorii se vor feri să-i împrumute bani şi, astfel, puţinii care îi împrumută fonduri vor obţine un randament mare. Vedem astfel cum a evoluat riscul de ţară între România, Polonia şi Ungaria. Diferenţa între randamente este justificată de riscul de ţară (mai sunt diferenţe cauzate de lichiditate, dar nu sunt semnificative). În ultimii 5 ani am evoluat similar şi am ajuns chiar să avem randament echivalent. Dar de la începutul anului şi până acum, vedem o schimbare clară de direcţie. Riscul de ţară al României a crescut semnificativ comparativ cu cel al Poloniei sau Ungariei", a arătat Claudiu Năsui.

Ce s-a întâmplat de la începutul anului şi până acum la noi faţă de celelalte două ţări?

"O guvernare iresponsabilă a explodat cheltuielile statului şi a reuşit să ajungă în criză de bani chiar dacă economia pe care se bazau avea creştere economică mare, a ameninţat cu desfiinţarea fonduri de pensii, a crescut accizele cu 20% din cauza crizei de fonduri şi a dat deja un OUG pentru un experiment fiscal la o scară nemaiîntâlnită (cel cu plata TVA defalcat). Toate acestea, evident, au explodat riscul de ţară. Asta este cel mai trist lucru pe care a făcut-o guvernarea PSD până acum. Ne-au dat un handicap economic în această competiţie economică internaţională", a punctat Claudiu Năsui.