Năsui: După comunism, în România nu a venit vreun Havel, ci urmaşii PCR - FSN, PDSR şi în final PSD

Comunismul ne-a transformat într-un popor apatic ce aşteaptă soluţii de la alţii, un popor pentru care politica înseamnă un concurs de acumulat privilegii de la stat, şi-a exprimat dezamăgirea deputatul Claudiu Năsui.
Claudiu Nasui
Claudiu Nasui (Mihut Savu (Epoch Times Romania)

Mulţumesc celor care s-au sacrificat pentru ca noi să nu mai trăim în comunism, a transmis duminică, pe pagina sa de socializare, deputatul USR Claudiu Năsui.

"Luna decembrie este unică în România faţă de restul lumii. Luna care, în toată lumea, este a Crăciunului şi a sărbătorilor, la noi este mai mult decât atât. La noi este şi luna în care comemorăm tristele evenimente de la revoluţie. Luna în care îi comemorăm pe cei care şi-au dat viaţa ca noi să trăim mai liberi. Luna în care marcăm sfârşitul celei mai negre perioade din istoria României. Sfârşitul comunismului", a declarat Năsui.

Parlamentarul a remarcat că cei 45 de ani de comunism au distrus economia ţării şi au adâncit decalajul dintre noi şi ţările dezvoltate şi i-a îndemnat pe români să nu creadă propaganda neo-comunistă, nimeni nu face revoluţia de bine ce le este.

"(Comunismul) ne-a transformat într-un popor apatic ce aşteaptă soluţii de la alţii, un popor pentru care politica înseamnă un concurs de acumulat privilegii de la stat. Generaţia mea a copilărit în acea Românie care urma să poarte numele „de tranziţie”. Acea Românie care a început cu revoluţie şi mineriade şi a continuat cu Iliescu, Năstase, Vadim şi atâţia alţii. O Românie în care deşi ne-am rupt de comunism tot am rămas conduşi de eşaloanele 2 şi 3 ale partidului comunist. O Românie care abia învăţa cum funcţionează democraţia şi capitalismul. O Românie care abia re-legaliza iniţiativa privată şi se deschidea spre economia globală", a punctat Năsui.

Potrivit deputatului, sacrificiile pentru a scăpa de acest regim nu au fost mici. Peste o mie de oameni au fost împuşcaţi şi au murit, majoritatea tineri care au avut curajul în acele momente cumplite să iasă în stradă şi să ceară schimbare.

"Nici la 27 de ani după acele evenimente, nu se ştie exact cine i-a omorât. Ţin minte o doamnă, despre care am văzut şi un reportaj TV, care mulţi ani după revoluţie stătea în zona pieţei universităţii şi întreba lumea pe stradă dacă i-a văzut copilul. Copilul ei, student la politehnică, fusese ucis la revoluţie în acea piaţă iar ea încă îl căuta. Durerea imensă a făcut-o să-şi tulbure minţile. Suferinţa şi durerea acelor zile nu trebuie uitate niciodată", a precizat Năsui.

Deputatul a remarcat că, din păcate pentru noi, după comunism în România nu a venit un om precum Václav Havel care să restituie proprietăţile şi să reprezinte o ruptură faţă de trecut.

"La noi au venit urmaşii Partidului Comunist Român, FSN-ul, PDSR-ul şi în final Partidul Social Democrat care ne conduce şi astăzi. La noi au venit la putere cei care l-au gonit pe Regele Mihai atunci când a vrut să se întoarcă în ţară. Cei care l-au făcut să plece cu lacrimi în ochi. L-au gonit pentru că el reprezenta tot ceea ce ei nu puteau fi niciodată. Ei ne-au confiscat zilele acelea din nou şansa să avem altă istorie. Este important să ne amintim în zilele acestea de ei, cei care au murit ca noi să trăim liberi acum. Cei care şi-au dat viaţa pentru a pune în mişcare un şir de evenimente care au scos un popor întreg din beznă. Este important ca să nu mai ajungem vreodată să trăim în Republica Socialistă România. Este important ca sacrificiul lor să nu fie în zadar", a afirmat Năsui.