Năstase şi Bătrîncea au votat pentru readmiterea Rusiei în APCE. Candu: Sunt primele rezultate ale alianţei Kozak

Andrei Năstase şi-a motivat votul pro Rusia în APCE prin faptul că instituţia importantă a CE să poată influenţa pozitiv asupra tuturor statelor, inclusiv asupra Moscovei în subiecte ce ţin de drepturile omului, democraţie şi stat de drept.
Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei
Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (facebook.com)

Deputaţii Andrei Năstase şi Vlad Bătrîncea, aflându-se în calitate de reprezentanţi ai R. Moldova la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE), au votat în seara de luni, 24 iunie, rezoluţia care prevede că niciunei ţări membre în APCE nu-i poate fi suspendat sau retras dreptul de vot, astfel Federaţia Rusă a revenit în cadrul APCE după ce, în aprilie 2014, a fost exclusă din cadrul structurii ca răspuns la anexarea ilegală a Crimeii. Acest fapt a stârnit unele reacţii negative a opoziţiei democrate de la Chişinău.

Într-un live pe pagina sa de Facebook, Andrei Năstase a explicat că „am decis să nu votez pentru o ţară sau alta ci să votez pentru ca această importantă instituţie a Consiliului Europei să poată exercita o influenţă pozitivă asupra tuturor statelor, inclusiv asupra Federaţiei Ruse în subiecte importante ce ţin de drepturile omului, de democraţie, de stat de drept”.

„Acest vot nu anulează în niciun fel rezoluţiile şi poziţiile principiale ale tuturor statelor lumii asupra unor subiecte sensibile cum este anexarea Crimeei”, a adăugat Năstase.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Alex Roitman, a ţinut să sublinieze în context că votul parlamentarilor în cadrul APCE are un caracter individual şi nu reprezintă poziţia Guvernului sau a statului. Mai mult decât atât, Executivul nu deţine prerogative pentru a recomanda parlamentarilor să voteze într-o manieră sau alta.

Fostul spicher al Parlamentului Andrian Candu a scris pe pagina sa de Facebook că votul lui Năstase şi Bătrâncea la APCE ar reprezenta primele rezultate ale alianţei Kozak, iar liderul Platformei DA ar fi fost plătit de ruşi.

„Dacă mai avea cineva vreun dubiu că majoritatea parlamentară actuală serveşte interesele Rusiei, azi ne-au spulberat toate ȋndoielile. “Pro-europeanul”, “pro-occidentalul”, “românul” Andrei Năstase a votat pentru revenirea Federaţiei Ruse în APCE, alături de colegul său socialist Vlad Bătrȋncea.

Asta ȋn condiţiile ȋn care vecinii şi partenerii noştri, Georgia şi Ucraina au părăsit, ȋn semn de protest, sala. Ce v-au dat, domnule Năstase ruşii pentru această susţinere? Cumva, de acum, sumele primite de Dodon pentru “ȋntreţinere” de la Moscova, se ȋmpart la 3?”, s-a întreabat retoric democratul.

118 membri prezenţi la şedinţa APCE au votat pentru ca Rusia să fie acceptată din nou în cadrul structurii, iar 62 de oficiali au fost împotrivă, printre care şi Mihai Popşoi, deputatul fracţiunii PAS din Parlamentul R. Moldova.