NASA: acum 4 miliarde de ani pe Marte exista apă (VIDEO)

Noi descoperiri în regiunea australiană Pilbara ar putea ajuta vehiculul Curiosity în căutarea de viaţă pe Marte
Noi descoperiri în regiunea australiană Pilbara ar putea ajuta vehiculul Curiosity în căutarea de viaţă pe Marte (NASA / JPL-Caltech)

Material video pe pagina originală Epoch Times.

Prin intermediul roverului "Curiosity", NASA a descoperit pe Marte un lac imens sau mai multe lacuri mari legate între ele.

Roverul "Curiosity" al agenţiei spaţiale americane NASA, aterizat la 6 august 2012 pe suprafaţa Planetei Marte într-un crater iniţial nu prea bine identificat dezvăluie adevărata natură a acestui "mic munte" de pe Planeta Roşie. Craterul Gale, care are o lăţime de 154 de km, ar fi de fapt un lac, acum gol, dar care, datorită dimensiunilor sale, a permis, probabil, existenţa vieţii microbiene timp de milioane de ani, potrivit site-ului Space.com.

Este foarte probabil ca pe Marte să fi existat un lac mare apărut în urmă cu milioane de ani. O teorie care le respinge pe cele anterioare, deoarece până acum s-a crezut că apa ar fi fost prezentă doar în sol sau în rezervoare subterane.

Descoperirea a fost făcută cu ajutorul roverului "Curiosity". Acesta a ajuns pe Muntele Sharp, un munte cu o înălţime de 5.500 de metri în interiorul craterului Gale. Imaginile luate de roverul NASA au semnalat stratificarea unică a muntelui. Sedimentele ar fi de trei tipuri: reziduuri prezente în lac; nisip şi argilă transportate de râuri şi afluenţi; sedimente aduse de vânt.

Stratificarea ar fi martorul că lacul a fost umplut şi s-a evaporat de mai multe ori şi că era mult mai mare decât s-a imaginat până acum. Cercetătorii de la NASA cred că, acolo unde astăzi se află craterul, a existat odată un lac sau o serie de lacuri mari conectate între ele.

Descoperirea, de relevanţă unică de acest gen, permite ipoteza că, în urmă cu 3,5 miliarde ani, pe Marte exista o climă umedă şi plăcută, care a permis existenţa unor lacuri timp de mulţi ani consecutiv.