NASA a lansat cel mai sofisticat robot construit vreodată, care va trebui să caute viaţă pe Marte

Cea mai capabilă maşinărie construită vreodată - robotul Mars Science Laboratory (MSL), poreclit Mars Curiosity, lansată pe 26 noiembrie 2011.
Cea mai capabilă maşinărie construită vreodată - robotul Mars Science Laboratory (MSL), poreclit Mars Curiosity, lansată pe 26 noiembrie 2011. (BRUCE WEAVER / AFP / Getty Images)

NASA a lansat sâmbătă spre Marte cea mai capabilă maşinărie construită vreodată - robotul Mars Science Laboratory (MSL), poreclit Mars Curiosity, care va trebui să exploreze Planeta Roşie şi să determine dacă poate sau a putut exista viaţă aici, relatează BBC.

Maşinăria de aproape o tonă, transportată de o capsulă, a decolat din Florida cu ajutorul unei rachete Atlas 5, la ora locală 10.02 (17.02, ora României). Va călători în spaţiu timp de opt luni şi jumătate pentru a străbate vasta distanţă până la destinaţie.

Dacă va ajunge cu bine pe Marte, în august anul viitor, robotul va preleva probe din solul marţian şi va căuta semne care să arate dacă mediul prezent sau trecut al planetei putea fi favorabil vieţii microbiene.

NASA urmează să ia legătura cu naveta spaţială după ce aceasta va fi pus capsula pe orbită şi îi va fi dat impulsul final către Marte. Este o primă etapă pentru reuşita misiunii.

Mars Curiosity ar urma să ajungă pe Marte în dimineaţa zilei de 6 august 2012 GMT. Va ajunge mai întâi într-o depresiune ecuatorială numită Craterul Gale, de unde se ridică o formaţiune muntoasă cu înălţimea de aproape 5 kilometri. A fost ales acest loc întrucât imaginile din satelit au sugerat că au existat la un moment dat condiţii la suprafaţă care ar fi putut susţine microorganismele - unele imagini ale sedimentelor de la baza vârfului muntos au fost în mod clar depuse în prezenţa apei abundente.

MSL - cel mai greu şi mai complicat robot trimis vreodată pe Marte - este echipat cu 10 instrumente sofisticate pentru studierea rocilor, solului şi atmosferei din Craterul Gale. Având şase roţi, robotul are o platformă cu 17 camere de înaltă definiţie şi un laser care îi permite să studieze ţintele până la o distanţă de şapte metri. Alte instrumente vor analiza mediul, pentru a depista molecule de metan, un gaz legat adesea de prezenţa vieţii pe Pământ, care deja a fost depistat pe Marte.

Misiunea, care a costat 2,5 miliarde de dolari, a fost prevăzută pentru doi ani pământeni (un an marţian), dar Curiosity este alimentat de un generator nuclear cu plutoniu, ce i-ar permite teoretic funcţionarea timp de mai mult de zece ani. Probabil mecanismele robotului se vor uza cu mult înainte de a-şi fi consumat energia.

Din 43 de misiuni efectuate până acum către Marte, aproape 70% au eşuat, iar americanii au avut cel mai mare succes, având şase zboruri consecutive reuşite. Ei sunt singurii care până acum au putut explora suprafaţa Planetei Roşii.

Mars Curiosity a fost construit de United Launch Alliance, un parteneriat între Boeing şi Lockheed Martin.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură