Napoleon de Rothschild. Acapararea puterii UE amânată de prăbuşirea discuţiilor lui Merkel pentru formarea unei coaliţii

Noul preşedinte al Franţei, Emmanuel Macron.
Noul preşedinte al Franţei, Emmanuel Macron. (Getty Images)

Planul preşedintelui francez Emmanuel Macron de a încerca să preia controlul asupra Uniunii Europene a fost amânat de eşecul discuţiilor privind formarea unei coaliţii de guvernare în Germania, a dezvăluit purtătorul de cuvânt al guvernului francez.

Preşedintele Franţei şi-a exprimat îngrijorarea faţă de prăbuşirea discuţiilor dintre partidele politice germane pe tema formării unui nou guvern.

Macron are planuri pentru reforme radicale în sânul Uniunii Europene, în încercarea de a-şi lăsa amprenta pe scena internaţională, dar a recunoscut că are nevoie de sprijinul cancelarului german Angela Merkel pentru a-şi promova ideile în domeniul comercial.

După ce partidele politice germane au ratat un termen limită autoimpus în vederea formării unui guvern, un purtător de cuvânt al preşedintelui francez a afirmat că este în interesul Franţei să existe o forţă politică “stabilă şi puternică” în ţara lor învecinată.

El a afirmat: “Acest lucru doar consolidează necesitatea ca Franţa să facă propuneri, să preia iniţiativa, să lucreze la un ambiţios proiect european pe care îl vom implementa împreună cu partenerul nostru german”.

Tânărul lider francez a militat în trecut pentru o “profundă transformare” a blocului şi a cerut o integrare politică mai mare.

În acest moment, statele membre ale grupului birocratic trebuie deja să predea Bruxelles-ului capabilitatea de a crea unele legi şi pentru anumite investiţii economice.

Numind votul pentru Brexit drept “populist” şi “extremist”, Macron a mai sugerat că ideile sale vor face ca Marea Britanie să aleagă să rămână în UE.

Într-un discurs de două ore în luna septembrie, preşedintele francez a afirmat: “Europa pe care o ştim este prea slabă, prea lentă, prea ineficientă.

“Doar Europa ne poate oferi abilitatea de a acţiona într-o lume care se confruntă cu mari provocări temporare”.

Este improbabil ca planurile pentru o integrare europeană mai mare să fie populare în rândul unora din blocul comercial şi Macron s-a bazat pe sprijinul Germaniei pentru a-şi pune în aplicare schimbările propuse.

Totuşi, Merkel trece în prezent printr-o criză politică din cauza eşecului de a forma un nou guvern de coaliţie, după ce în luna septembrie a înregistrat un rezultat dezastruos în alegerile generale.

Uniunea Creştin Democrată (CDU) a cancelarului Merkel şi partidul partener din Bavaria, Uniunea Social Democrată (CSU), partidul pro-afaceri FDP şi Partidul Verzilor au purtat discuţii privind formarea unei coaliţii.

Liderul FDP, Christian Lindner, a declarat: “Cei patru parteneri de discuţie nu au o viziune comună privind modernizarea ţării sau o bază comună de încredere.

“Este mai bine să nu guvernăm decât să guvernăm prost”.

Prăbuşirea discuţiilor duce la posibilitatea de a avea loc alegeri anticipate în Germania.

Eşecul Angelei Merkel de a forma un nou guvern ar putea de asemenea să ducă la o situaţie în care poziţia de lider a cancelarului să fie contestată.

Într-un mesaj pe Facebook, Alice Weidel, co-lider al grupului parlamentar al partidului de extremă dreapta Alternativa pentru Germania (AfD), i-a cerut lui Merkel să demisioneze din funcţia sa “imediat”.

În acelaşi timp, Leif-Erik Holm, şef adjunct al grupului parlamentar al AfD, a declarat că prăbuşirea discuţiilor privind formarea unei coaliţii de guvernare reprezintă “o zi bună pentru Germania”.

El a scris pe Twitter că o coaliţie de patru ani între conservatori, FDP şi Verzi ar fi fost o “tortură”, adăugând că “poate acum o putem face şi pe Merkel să se retragă”.