Nanotehnologie pentru salvarea planetei

James Chon de la Universitatea Swinburne de Tehnologie din Melbourne tine in mana un DVD care depoziteaza date in cinci dimensiuni, facand posibila scrierea a peste 2.000 de filme pe un singur disc.
James Chon de la Universitatea Swinburne de Tehnologie din Melbourne tine in mana un DVD care depoziteaza date in cinci dimensiuni, facand posibila scrierea a peste 2.000 de filme pe un singur disc. (William West / AFP / Getty Images)

Nanotehnologia poate fi folosita pentru a reduce contributia oamenilor la emisiile de carbon si poate ajuta oamenii sa isi salveze banii cheltuiti pe facturile la energie electrica.

Conform companiei britanice Energy Saving Trust, aproximativ jumatate din pierderile energetice intr-o locuinta obisnuita se fac prin pereti si podul casei. Materialele conventionale pentru izolare, precum fibra de sticla, functioneaza prin izolarea aerului pentru a incetini pierderea de caldura. Dar aceste materiale pot fi voluminoase si nu sunt intotdeauna practice, in special intr-un cadru industrial.

Nanotehnologia lucreaza cu materialele la o scara atomica si moleculara pentru a oferi solutii inovatoare pentru probleme.

In anii recenti, companiile din domeniul nanotehnologiei au dezvoltat invelisuri si vopsele care ofera o izolatie excelenta prin aplicarea unui strat subtire, despre care producatorii sustin ca poate salva intre 20 si 40% din costurile pentru energie.

Industrial Nanotech Inc., cu baza in Florida, produce un numar de produse nanotech prietenoase mediului inconjurator atat pentru pietele industriale cat si interne.

Produsul Nansulate este produs din nanocompusul Hidro-Oxid NM, o rasina acrilica, si un aditiv de calitate. Dupa ce este vopsit, se formeaza un strat gros de 0,1 — 0,2 mm care inhiba transferul de caldura.

Structura Hidro-Oxidului NM este precum a unui material spumos si are una dintre cele mai mici valori masurate de conductivitate termica (0,017 W/mK), conform website-ului produsului Nansulate. Caramizile si betonul au o conductivitate termica de aproximativ 0,6 — 0,8 W/mK.

Nansulate este oferit sub forma de vopsea transparenta sau alba, care poate fi aplicata pe pereti, tavan, conducte si butelii prin folosirea unei pensule standard, spray sau rulou de vopsit. Sunt necesare trei straturi si apoi se dezvolta proprietatile de izolare deoarece se curata pe o perioada de 30-60 de zile.

La fel ca si proprietatile termice, straturile ofera protectie fata de mucegai si coroziune.

Industrial Nanotech sustine ca a rezolvat si problema temerilor asupra sanatatii datorita folosirii particulelor de marime nano prin plasarea unei arhitecturi la scara nano in interiorul particulelor la scara micro.

Compania Thermilate Europe Ltd. din Marea Britanie produce de asemenea o vopsea care salveaza energia si un strat protector pentru peretii interni care actioneaza precum o bariera de caldura termica, reflectand caldura inapoi in camera. Deoarece peretii se simt calzi la atingere, vopseaua poate reduce in mod substantial problemele legate de condensare, conform website-ului companiei Thermilate Europe Ltd. Vopseaua Warmcoat este disponibila intr-o gama variata de culori, si de asemenea se poate vopsi peste ea.

Aditivul Thermilate pentru vopsea, creat prin folosirea tehnologiei NanoCNB, este de asemenea disponibil si poate fi adaugat la aproape orice vopsea. Thermilate este bazat pe tehnologia dezvoltata de NASA pentru a proteja navele spatiale de caldura la reintrarea in atmosfera Pamantului. Microparticulele ceramice formeaza o bariera pentru transferul de caldura prin propagare.

Atat Thermilate si Nansulate sunt comercializate la preturi avantajoase pentru economisirea energiei, economisirea banilor si salvarea planetei.

Nansulate este disponibil la www. nansulate. com sau www. nansulate. co. uk.

Aditivul sau vopsele Thermilate sunt disponibile la www. thermilate. com.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură