Muzeul Antipa începe programul Muzeul Tuturor, special pentru persoanele cu dizabilităţi

Muzeul Antipa
Muzeul Antipa (Epoch Times România)

Din septembrie 2011, când a fost redeschis, Muzeul Naţional de Istorie Naturală “Grigore Antipa” a derulat o serie de proiecte adresate persoanelor cu dizabilităţi. Astfel, şi în acest an instituţia lansează programul “Muzeul Tuturor”, prin care este facilitat accesul acestora la informaţia culturală şi la evenimentele culturale organizate de Muzeul Antipa, notează b365.ro.

Încă de anul trecut instituţia a fost dotată cu rampe de acces pentru persoanele cu dizabilităţi locomotorii, cu un bazorelief cu explicaţii în Braille, cu şase cutii cu piese ce pot fi atinse, dar şi cu alte instrumente special create pentru această categorie de vizitatori.

În prezent, iniţiatorii proiectului “Muzeul Tuturor” au instalat 20 de bazoreliefuri ce prezintă dioramele din expoziţia permanentă, cu explicaţii Braille, dar şi covoare tactile pentru deplasarea în siguranţă a nevăzătorilor. În plus, muzeul Antipa va organiza vizite în colecţii pentru persoanele cu dizabilităţi de auzi, cât şi ateliere de artă plastică inspirate din istoria naturală, pentru persoanele cu dizabilităţi locomotorii, sau audiţii de sunete din natură pentru persoanele cu dizabilităţi de vedere.

Totodată, doi dintre muzeografi au avut parte de instruire în limbajul mimico-gestual pentru a putea ghida în expoziţie persoanele cu dizabilităţi.

“Muzeul Tuturor” este primul proiect de acest fel şi de asemenea anvergură dedicat acestui gen de public persoane. Prin asta, muzeul “Grigore Antipa” devine prima instituţie de profil din România dotată cu sisteme specifice facilitării accesului persoanelor cu dizabilităţi.

"Obiectivul acestui proiect este de a semnala, informa şi demara un proces de conştientizare a societăţii din România referitor la importanţa accesului la informaţie al tuturor categoriilor de vizitatori, dar şi la nevoile şi drepturile persoanelor cu dizabilităţi. Acest proiect a fost implementat cu ajutorul sponsorului principal Orange România, căruia îi mulţumim pentru sprijin. Compania a susţinut proiectul printr-o sponsorizare în valoare de 20.000 de euro", a afirmat Diana Ion, muzeograf în cadrul muzeului Antipa.

În ianuarie 2009, Muzeul Antipa a fost închis pentru renovare şi modernizarea expoziţiei permanente şi redeschis pe data de 17 septembrie 2011. Patrimoniul actual al instituţiei include colecţii zoologice, de minerale şi roci, paleontologice şi etnografice. Colecţiile muzeului au sporit constant, în urma colectărilor realizate de specialişti din ţară şi străinătate, a donaţiilor şi achiziţiilor, astfel încât, în prezent acestea cuprind peste două milioane de piese, dintre care sunt expuse aproximativ 2.000.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură