Mureşan: Declaraţia premierului privind rolul preşedintelui Iohannis în preşedinţia UE, obraznică şi nu reflectă realitatea

Siegfried Mureşan
Siegfried Mureşan (Epoch Times România)

Europarlamentarul PNL Siegfried Mureşan a criticat, joi, în termeni duri afirmaţia premierului Dăncilă referitoare la rolul preşedintelui Iohannis în obţinerea bunelor rezultate de către România în urma celor şase luni de deţinere a preşedinţiei rotative a Uniunii Europene.

“Declaraţia doamnei prim-ministru Viorica Dăncilă despre rolul preşedintelui Iohannis în timpul Preşedinţiei române a UE este obraznică şi nu reflectă deloc realitatea. În primul rând, cel mai bun moment din timpul Preşedinţiei rămâne Summitul de la Sibiu care a fost gândit de preşedintele Klaus Iohannis şi organizat de Administraţia Prezidenţială. Este meritul preşedintelui României că liderii europeni prezenţi la Sibiu au văzut România aşa cum este ea, o ţară proeuropeană, o ţară primitoare”, afirmă Mureşan într-o postare făcută pe pagina sa de socializare.

Liberalul a adăugat cu acest prilej că “guvernul României nu a avut niciun rol la Summitul de la Sibiu şi acesta este un alt motiv pentru care summitul a ieşit atât de bine”.

În plus, tot ce s-a obţinut la nivel ministerial în timpul Preşedinţiei române a Consiliului Uniunii Europene s-a obţinut datorită muncii experţilor români, datorită funcţionarilor şi diplomaţilor bine pregătiţi, nu datorită miniştrilor Guvernului Dăncilă. Miniştrii au fost o piedică în calea succesului acestei preşedinţii, nu un sprijin în obţinerea rezultatelor”, a ţinut să precizeze Siegfried Mureşan.

Reacţia liderului PNL vine ca răspuns la declaraţiile pe care premierul Dăncilă le-a făcut joi, în cadrul unei emisiuni la DC News.ro

”Ceea ce ne-a întristat foarte mult este faptul că au fost, inclusiv preşedintele României, au fost persoane care de la început şi-au arătat neîncrederea. Nu am câştigat nici încrederea celorlalţi dacă preşedintele ţării tale nu are încredere în exercitarea preşedinţiei rotative de către guvernul ţării tale, atunci este clar că ceilalţi ne-au privit la început cu neîncredere.

Acum sunt aprecieri din partea tuturor statelor membre şi nu numai. Am primit aprecieri şi de la partenerii transatlantici, din partea Statelor Unite, de altfel lucru confirmat la Ziua USA de către ambasadorul SUA la Bucureşti”, a declarat Dăncilă.

Premierul a adăugat cu acest prilej că preşedintele Iohannis nu doar că nu a sunat-o după ce a primit felicitări de la Bruxelles dar nici nu a avut vreo contribuţie în acest sens şi că îşi arogă cu toate acestea meritele.

”Domnul preşedinte ştia de la început stadiul pregătirii pentru preluarea preşedinţiei. Am avut o discuţie cu preşedintele Iohannis înainte de preluarea preşedinţiei rotative. I-am explicat că suntem bine pregătiţi. […] că ştiu cum funcţionează instituţiile europene, căci am fost 9 ani europarlamentar, dar a ieşit cu acele afirmaţii care efectiv au adus un prejudiciu de imagine. Şi cred că acest lucru nu a fost corect.

Mai mult, am văzut că domnul preşedinte era foarte mulţumit de felicitările pe care le-a primit, dar în acelaşi timp domnul preşedinte nu a cooperat cu Guvernul României pe timpul deţinerii preşedinţiei rotative. Nu am avut discuţii măcar pe dosarele importante […] Pe anumite subiecte importante mă aşteptam ca domnul preşedinte să sune, să ia legătura cu Guvernul României.

Domnul preşedinte vorbeşte despre rezultatele preşedinţiei ca şi cum dânsul ar fi contribuit la aceste rezultate. […] Preşedintele nu cred că a avut multe implicaţii în ceea ce înseamnă preşedinţia rotativă, dar acum dă senzaţia că rezultatele bune i se datorează, ceea ce nu mi se pare corect”, a afirmat premierul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne