Mureşan cere urgentarea alegerii lui Kovesi în funcţia de procuror-şef european

Siegfried Mureşan
Siegfried Mureşan (Epoch Times România)

Europarlamentarul Siegfried Mureşan (PPE / PNL) i-a solicitat miercuri oficial, în numele Grupului PPE din Parlamentul European, prim-ministrului Finlandei, Antti Rinne, ca alegerea Laurei-Codruţa Kovesi în funcţia de procuror-şef european să fie confirmată de Consiliul Uniunii Europene cât mai rapid în timpul Preşedinţiei finlandeze a instituţiei.

„Noi, Parlamentul European, am audiat 3 candidaţi, am avut două rânduri de voturi, în Comisia pentru control bugetar şi în Comisia pentru libertăţi civile şi am decis că procurorul din partea României, doamna Laura-Codruţa Kovesi, este cel mai bine pregătit procuror pentru această poziţie. Acest lucru a fost confirmat şi de comitetul de 12 experţi independenţi şi, de aceea, vă cer, domnule prim-ministru, ca Consiliul UE să confirme numirea primului procuror-şef european în persoana doamnei Laura-Codruţa Kovesi. Este urgent şi important pentru ca cetăţenii europeni se aşteaptă să combatem decisiv frauda cu fonduri europene în Europa”, a declarat astăzi Siegfried Mureşan, la dezbaterea din plenul Parlamentului European cu prim-ministrul Finlandei, Antti Rinne, după Prezentarea programului de activităţi al Preşedinţiei finlandeze a Consiliului UE.

Preşedinţia finlandeză a început la 1 iulie 2019 şi urmează Preşedinţiei române.

Totodată, eurodeputatul Siegfried Mureşan a solicitat Preşedinţiei finlandeze adoptarea cât mai rapidă a Bugetului multianual al Uniunii Europene 2021 – 2027 şi a respins propunerea Preşedinţiei finlandeze de a tăia fondurile europene pentru Politică de Coeziune.

"Pe buget aş vrea să spun că nu împărtăşim una dintre abordările Preşedinţiei finlandeze. Spuneţi că finanţarea Politicii pentru Coeziune trebuie redusă. Iar acest Parlament a spus următorul lucru: Uniunea Europeană trebuie să facă mai mult, aşa că avem nevoie de un buget robust. Coeziunea este acum mai necesară decât oricând în Europa fiindcă ajută ţările mai sărace, dar ajută şi ţările mai bogate. Ne ajută să atingem potenţialul Pieţei noastre Unice, ajută consumatorii şi întreprinderile din toate colţurile Europei. De aceea spun: nu tăiaţi finanţarea pentru Politică de Coeziune, nu veţi găsi un partener în Parlamentul European pentru această decizie”, a declarat Mureşan.