Muncitorii detaşaţi vor putea lucra cel mult 12 luni în UE. Acord al miniştrilor Muncii din ţările UE

Devenită subiect de dispută între statele membre mai bogate din vestul Europei şi cele mai sărace din estul Blocului comunitar, problema lucrătorilor detaşaţi a fost "tranşată" luni de miniştrii Muncii din statele membre ale Uniunii Europene.
(photos.com)

Miniştrii Muncii din ţările membre UE au ajuns, luni seara, după 11 ore de discuţii, la un acord asupra unei reforme a directivei privind lucrătorii detaşaţi, relatează Adevărul. Concret, acordul prevede că lucrătorii detaşaţi vor putea lucra 12 luni în altă ţară, cu posibilitatea de prelungire cu alte şase, la cererea motivată a firmei la care lucrează.

După această perioadă, dacă rămâne pe piaţa vestică, lucrătorul îşi va plăti taxele în ţara în care lucrează. Noul acord s-ar aplica începând cu 2021 şi nu cuprinde domeniul transporturilor, care rămâne neatins.

Franţa a mai fost nevoită să cedeze în sectorul transportului rutier, pe motiv că ţările din grupul de la Vişegrad (Polonia, Ungaria, Cehia şi Slovacia), dar şi Spania şi Portugalia, erau îngrijorate de consecinţele negative ale reformei asupra şoferilor lor, arată sursa citată.

Pe de altă parte, Parlamentul European va vota în curând propriul său text care prevede ca durata minimă de detaşare să fie de 24 de luni. O concertare între instituţii va fi mai apoi necesară.

Articolul integral poate fi citit aici