Muncitori evacuaţi de la complexul nuclear american Hanford

(Captură Foto)

Complexul nuclear american situat la Hanford în sudul statului Washington a fost scena unor incidente săptămâna aceasta.

Aparent, la Hanford, o cunoscută uzină de prelucrare a uraniului, fondată în 1943 pe vremea proiectului Manhattan, prin care SUA construia arme nucleare, unul dintre tunelurile feroviare subterane s-a prăbuşit cauzând evacuarea personalului de la sol şi restricţionarea accesului în zonă.

După ce a produs enorme cantităţi de plutoniu pentru armata americană, Hanford, a căzut în uitare, iar infrastructura complexului a decăzut progresiv. În 2007 a câştigat faima de cel mai contaminat complex nuclear al SUA, iar cu trecerea anilor lucrurile s-au înrăutăţit şi mai mult.

În 2014 un studiu al guvernului federal estima că operaţiunile de decontaminare a complexului ar costa administraţia cel puţin 114 miliarde USD, subliniind costurile ascunse ale industriei nucleare, civile sau militare.

Săptămâna aceasta Hanford a ajuns pe prima pagină a ziarelor, atunci când un tunel plin cu substanţe radioactive s-a surpat.

Cei 4 mii de muncitori ai complexului au fost evacuaţi, iar deasupra ariei a fost impusă o zonă no-fly de către agenţia americană FAA.

Aparent accidentul s-a produs la o instalaţie numită PUREX, localizată chiar în mijlocul complexului. Conform declaraţiilor oficiale, prăbuşirea a avut loc la unul dintre cele două tuneluri care leagă PUREX, şi care conţin materiale radioactive. Incidentul a cauzat ca solul de deasupra tunelului să se scufunde cu aproximativ 1 metru.

Aparent, accidentul era cât pe ce să producă o scurgere radioactivă serioasă. Echipele prezente la sol nu au detectat vreo creştere a radiaţiei şi nu există victime sau persoane dispărute.

Omenirea a avut mai multe accidente nucleare serioase, care au produs adevărate catastrofe. Statele Unite a înregistrat la sfârşitul anilor '70 un incident nuclear major la complexul nuclear civil de la Three Mile Island, care era foarte aproape de producerea unei catastrofe.

Uniunea Sovietică a înregistrat în anii '80 explozia de la Cernobâl, care a infestat cu particule radioactive o suprafaţă imensă a Europei, din Suedia până în Balcani, afectând în mod special Bielorusia, Ucraina, Moldova, Polonia, etc.

Datorita secretomaniei regimurilor comuniste din Est, autorităţile (inclusiv din România) au păstrat tăcerea asupra exploziei, luând măsuri cu întârziere şi parţial - aspect considerat criminal, care a dus la accentuarea efectelor asupra unui segment al populaţiei ţărilor afectate.

Conform unor investigaţii recente, accidentul de la Cernobâl ar fi fost provocat în mod conştient de conducerea superioară a partidului comunist sovietic.

Japonia a experimentat şi ea partea nefastă a utilizării energiei nucleare, în timpul accidentului de la Fukushima petrecut la 11.03.2011, generat de un tsunami care a lovit centrala nucleară cauzând topirea a două reactoare.

Consecinţele incidentului de la Fukushima includ contaminarea radioactivă a unor suprafeţe imense din Oceanul Pacific. Din cauza curenţilor oceanici, o parte a populaţiei piscicole de pe coasta de vest a Canadei şi SUA a devenit radioactivă.

Cel mai recent, Europa (în special ţările nordice) a fost la începutul lui 2017 scena unui incident de contaminare cu iod radioactiv de provenienţă necunoscută. Incidentul a fost cvasi-muşamalizat în presa mainstream însă mărimea sa a determinat trimiterea în zonă a unui avion american specializat în detecţia şi studiul radioactivităţii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură