Muncitor elveţian al Crucii Roşii, ucis de bombardamentele din Doneţk

(Hagen Hopkins / Getty Images)

Un muncitor elveţian al Crucii Roşii a fost ucis joi de un obuz care a aterizat în apropierea biroului organizaţiei internaţionale din oraşul Doneţk, care se află sub ocupaţia forţelor separatiste pro-ruse.

Atât forţele guvernului cât şi separatiştii pro-ruşi s-au învinovăţit reciproc pentru acest atac, care a spart geamurile clădirilor, aruncând şpranel şi provocând un crater în beton.

Comitetul Internaţional al Crucii Roşii, sau ICRC, a declarat că Laurent DuPasquier, un administrator în vârstă de 38 de ani al biroului din Doneţk, lucra în Ucraina de şase săptămâni înainte să fie lovit marţi.

”Înţelegem că au existat alte victime civile în Doneţk astăzi. Bombardarea nediscriminatorie a zonelor rezidenţiale este inacceptabilă şi violează legea internaţională”, a declarat Directorul Operaţiunilor IRC Dominik Stillhart

Personalul agenţiei, incluzând aproximativ 20 de angajaţi ucraineni şi internaţionali cu sediul în Doneţk, sunt acum ”în siguranţă”, se precizează în comunicat. ”Suntem profund îndureraţi de această pierdere”, a declarat purtătorul de cuvânt al ICRC Ewan Watson.

Birourile ICRC din Doneţk se găsesc într-o clădire cu trei etaje aflată la un kilometru de sediul securităţii de stat, care a fost ocupat împreună cu alte clădiri de forţele separatiste în luna aprilie.

Incidentul va aduce o nouă pată asupra armistiţiului fragil care a intrat în vigoare pe 5 septembrie, după solicitarea lui Petro Poroşenko.

Poroşenko a declarat săptămâna trecută că armistiţiul rezistă. Dar a slăbit tot mai mult în ultimele zile din cauza conflictelor desfăşurate în jurul aeroportului principal internaţional din Doneţk, acolo unde forţele separatiste încearcă să îndepărteze forţele guvernului.

Ministrul de Externe al Ucrainei Pavel Klimkin i-a acuzat pe separatişti pentru desfăşurarea atacului de joi. ”Am numai o întrebare: Au teroriştii vreo idee despre ceea ce este umanitatea când au atacat biroul ICRC – a cărui scop este să ajute oamenii – din Doneţk?”

Liderul rebel Andrei Purgin a declarat că forţele guvernului ucrainean au bombardat constant oraşul, adăugând că acest atac a venit din zona lor.

”Muncitorul Crucii Roşi a fost ucis de o rachetă provenind dintr-un lansator multiplu de rachete”, a declarat acesta.

Şapte soldaţi ucraineni au fost ucişi într-un atac lansat luni de un tanc împotriva unui autovehicul blindat.

Miercuri, cel puţin 10 persoane au fost ucise atunci când bombardamentele au lovit terenul de joacă a unei şcoli din Doneţk cât şi a camionetă publică din apropiere.