Mueller a obţinut “într-o manieră nepotrivită” zeci de mii de emailuri ale echipei de tranziţie a preşedintelui Trump

Robert Mueller, fost al director FBI.
Robert Mueller, fost al director FBI. (Saul Loeb/AFP/Getty Images)

Echipa consilierului special Robert Mueller a intrat în posesia a “zeci de mii” de emailuri ale membrilor echipei de tranziţie a preşedintelui Donald Trump, acestea fiind obţinute prin intermediul Administraţiei pentru Servicii Generale – o agenţie guvernamentală responsabilă pentru găzduirea sistemului de email al echipei de tranziţie, care a folosit adresa “ptt.gov”. Un avocat al lui Trump a declarat că emailurile au fost obţinute în mod necorespunzător, prin “comportament ilegal”.

Documentele, care includ emailuri sensibile trimise către şi de către Jared Kushner, ginerele şi consilierul de top al lui Trump, conţin 12 conturi de email – dintre care unul aparent conţine aproximativ 7.000 de emailuri. Echipa lui Mueller aparent a folosit emailurile ca bază pentru interviurile cu diverşi martori, au declarat surse pentru Axios.

Emailurile echipei de tranziţie aparent includ informaţii sensibile privind probleme precum potenţialele numiri, bârfe despre punctele de vedere ale anumitor senatori implicaţi în procesul de confirmare, speculaţii privind vulnerabilităţile persoanelor nominalizate de Trump, strategii privind declaraţiile de presă şi planificarea politicilor de la război până la taxe, arată Axios.

“Mueller foloseşte emailurile pentru a confirma unele lucruri şi pentru a obţine noi indicii”, a adăugat o sursă din echipa de tranziţie.

Emailurile ar putea clarifica detalii privind comunicaţiile fostului consilier pentru securitate naţională Michael Flynn cu ambasadorul rus Serghei Kisliak – cu care Flynn a avut câteva discuţii privind sancţiunile, precum şi un vot în Consiliul de Securitate al ONU referitor la varianta de a fi sau nu condamnate coloniile evreieşte construite în teritoriile palestiniene ocupate, în privinţa cărora administraţia Obama aparent se pregătea să le dea undă verde. Publicaţia New York Times a raportat la începutul lunii decembrie (2016) că premierul israelian Benjamin Netanyahu a cerut echipei de tranziţie a lui Trump să facă lobby ca alte ţări să ajute Israelul.