Motivarea deciziei de arestare a lui Nicuşor Constantinescu: „Şi-a încălcat cu rea-credinţă obligaţiile”

Cătuşe
Cătuşe (SERGEI SUPINSKY / AFP / Getty Images)

Din motivarea deciziei de arestare preventivă a preşedintelui Consiliului Judeţean (CJ) Constanţa, Nicuşor Constantinescu, acuzat de corupţie, reiese că acesta din urmă a încălcat în mod flagrant obligaţiile care îi reveneau ca urmare a controlului judiciar, el neavând nicio justificare.

"Inculpatul, deşi avea cunoştinţă despre existenţa unui proces penal în care este acuzat de săvârşirea presupuselor infracţiuni, pentru care s-a dispus trimiterea în judecată, totuşi începând cu data de 2 iulie 2014, inculpatul a încălcat, cu rea-credinţă, obligaţia de a nu părăsi ţara, precum şi celelalte obligaţii impuse inculpatului de către Tribunalul Bucureşti-Secţia I Penală", reiese din motivarea instanţei, citată de Mediafax.

Instanţa susţine că nu s-a putut dovedi necesitatea ca Nicuşor Constantinescu să rămână pe teritoriul altui stat, respectiv SUA, pentru a se trata, adăugând că exista posibilitatea ca un astfel de tratament să fie făcut şi pe teritoriul României.

"Reaua-credinţă de care a dat dovadă inculpatul în încălcarea obligaţiilor impuse în sarcina sa reiese, fără îndoială, din atitudinea acestuia, inculpatul nefăcând nimic altceva decât să sfideze constant organele judiciare, înţelegând să încalce în mod flagrant obligaţiile impuse în sarcina sa, fără nicio justificare. (...) Se mai remarcă faptul că la dosarul cauzei nu există vreun înscris care să emane de la un medic, prin care să se constate în mod neechivoc necesitatea imperativă ca inculpatul să rămână pe teritoriul Statelor Unite ale Americii în vederea efectuării tratamentului medical", conform motivării instanţei.

Deşi judecătorul care a dispus arestarea lui Constantinescu nu neagă gravitatea bolii de care suferă acesta, remarcă totuşi faptul că preşedintele CJ are posibilitatea de a primi îngrijiri medicale inclusiv în reţeaua spitalelor din cadrul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor (ANP).

La 23 iulie, Tribunalul Bucureşti a dispus din nou arestarea lui Constantinescu, ca urmare a solicitării înaintate de procurorii anticorupţie după ce în presă au fost publicate imagini în care preşedintele CJ Constanţa se relaxa în New York, pe terasa restaurantului Romanian Garden, unde făcea conversaţie, fuma, iar când a terminat de discutat s-a ridicat singur şi a plecat. Drept consecinţă a deciziei luate de Tribunalul Bucureşti, Poliţia Română a emis un nou mandat internaţional de arestare pe numele acestuia. Decizia nu este însă definitivă şi a fost contestată la Curtea de Apel Bucureşti, termenul fiind stabilit pe 5 august.

„Baronul” de Constanţa a fost trimis în judecată de procurorii DNA în trei dosare penale, unul în care este acuzat că nu a asigurat finanţarea Centrului Militar Zonal Constanţa, în altul că nu s-a supus controlului Curţii de Conturi, iar în ultimul că a decis atribuirea nelegală de terenuri.

Într-un al patrulea dosar, Constantinescu este anchetat pentru luare de mită şi nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, după ce, în urma percheziţiilor la domiciliul acestuia, poliţiştii au descoperit 15 cartuşe de 9 milimetri.