Motivarea CSM pentru avizul negativ în cazul Kovesi, lovitură dură pentru Tudorel Toader

Cele 20 de capete de acuzare aduse de ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, şefei DNA în lungul său raport nu i-au convins pe procurorii CSM, aceştia arătând că în document nu s-a făcut referire punctual la niciuna dintre atribuţiile legale încălcate de Laura Codruţa Kovesi.
Tudorel Toader(Ministrul Justitiei),
Tudorel Toader(Ministrul Justitiei), (Florin Chirila/Epoch Times)

Consiliul Superior al Magistraturii a publicat raportul motivării avizului negativ dat de secţia sa de procurori solicitării ministrului Justiţiei de revocare a procurorului şef al DNA. Din document reiese că, în cuprinsul cererii de revocare, Tudorel Toader nu arată niciuna dintre atribuţiile legale încălcate, nefiind specificată componenta managerială vizată.

În raportul citat de HotNews se reaminteşte că dispoziţiile art. 51 al Legii nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor instituie un cadru legal privind revocarea din funcţiile de conducere, stabilind nu doar situaţiile în care aceasta poate interveni şi titularii propunerii, ci şi aspectele ce trebuie analizate cu ocazia verificării celor patru componente manageriale. Ori, aceste aspecte nu au fost atinse.

"...organizarea eficientă a activităţii, comportamentul şi comunicarea, asumarea responsabilităţii şi aptitudinile manageriale. (...) Se constată că, în cuprinsul propunerii de revocare, cu ocazia dezvoltării celor 20 de motive, nu s-a făcut referire punctual la niciuna dintre atribuţiile legale încălcate, nefiind specificată expres componenta managerială vizată", se arată în motivare.

Tudorel Toader a indicat de la început că analiza sa a vizat organizarea eficientă, comportamentul, comunicarea, asumarea responsabilităţii şi aptitudinile manageriale, iar după prezentarea primelor zece motive au fost indicate temeiuri ale revocării, însă singurele care se încadrează în temeiul dispoziţiilor legale sunt cele privind 'folosirea nelegală de către procurorul şef al DNA a resurselor umane şi materiale', în sensul deturnării DNA de la scopul şi competenţele sale legale, 'o repartizare nelegală a sarcinilor' şi 'un comportament vădit neconstituţional', se mai precizează în document.

"De asemenea, în şedinţa Secţiei pentru procurori din data de 27 februarie 2018, titularul prezentei propuneri de revocare a învederat că aceasta vizează toate cele 4 componente ale atribuţiilor manageriale. Cu toate acestea, se observă existenţa unei enumerări generice a componentelor manageriale, fără o individualizare concretă a resurselor nelegal folosite, a deficienţelor comportamentale, a atribuţiilor legale neîndeplinite sau a aptitudinilor manageriale inexistente sau manifestate defectuos", se precizează în motivare.

Avizul negativ privind propunerea de revocare a şefei DNA a fost motivat şi înaintat preşedintelui Klaus Iohannis care urmează să ia decizia finală în acest caz.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne