Moţiunea de cenzură "Victor Ponta pune în pericol statul de drept. Opriţi fraudarea alegerilor de către PSD" va fi dezbătută în Parlament

Parlamentul României, Şedinţa Comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului privind prezentarea Moţiunii de cenzură iniţiate de 171 deputaţi şi senatori.
Parlamentul României, Şedinţa Comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului privind prezentarea Moţiunii de cenzură iniţiate de 171 deputaţi şi senatori. (Epoch Times România)

Plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului va dezbate şi va supune luni la vot moţiunea de cenzură "Victor Ponta pune în pericol statul de drept. Opriţi fraudarea alegerilor de către PSD", iniţiată de parlamentarii ACL, prezentată în plenul comun, miercuri, 17 septembrie a.c.

Moţiunea de cenzură vizează celebra OUG 55/2014, cunoscută îndeobşte ca ordonanţa traseismului politic, care le permite aleşilor locali să-şi schimbe partidul fără a-şi pierde mandatele, şi OUG 45/2014 privind modificarea şi completarea Legii pentru alegerea preşedintelui României.

Moţiunea de cenzură este semnată de 171 de parlamentari şi a fost depusă pe 12 septembrie. Potrivit lui Klaus Iohannis, prezidenţiabilul ACL, moţiunea de cenzură este cel mai puternic instrument la îndemâna opoziţiei, însă care poate fi folosit relativ rar şi se foloseşte pentru a atrage atenţia asupra unor lucruri deosebit de grave, cum ar fi cele două ordonanţe.

"Subordonarea totală a devenit politică de stat, iar la masa Guvernului nu mai avem miniştri care, prin jurământ, s-au angajat să respecte legile şi Constituţia, să apere democraţia, ci o camarilă preocupată de îndestularea clientelei politice, responsabilă cu propaganda şi cu identificarea de formule legislative toxice prin care democraţia să fie subminată, iar interesul strict politic şi de partid să primeze", reiese din textul moţiunii depuse de ACL.

Iohannis este de părere că Ponta "a pus la cale un plan concertat" care urmăreşte fraudarea alegerilor din noiembrie, iar premierul s-a folosit de instrumentul ordonanţelor de urgenţă pentru a-şi crea un avantaj electoral, dând ca exemplu OUG 45 şi 55.

La rândul său, Vasile Blaga, preşedintele PDL, susţine că toate acţiunile Guvernului Ponta din ultima vreme demonstrează intenţia clară de fraudare masivă a alegerilor, arătând că acţiunea a fost făcută în trei paşi, primul fiind "cel de înarmare a lui Victor Ponta" prin politizarea funcţiilor de şef al Inspectoratului General al Poliţiei şi şef al Departamentului de Informaţii pentru Apărare al Armatei şi al DGIPI. Al doilea a fost cel logistic, prin emiterea de ordonanţe de urgenţă pentru a încuraja traseismul, turismul electoral şi votul multiplu, iar al treilea îl constituie acţiunile de racolare "prin şantaj" a aleşilor locali.