Moţiunea anti-Cîţu depusă de PSD a trecut la vot. Dezbateri "cu cântec" în Senat [VIDEO]

Florin Cîţu
Florin Cîţu

UPDATE: Moţiunea a trecut cu 59 voturi "pentru", 56 voturi "contra", înregistrându-se şi două abţineri.

Pesediştii din sală au început să scandeze "Demisia!"

Urmăriţi dezbaterea în materialul video.

* * *

UPDATE: Robert Cazanciuc propune procedura de vot secret electronic. Propunerea sa a fost aprobată cu 114 voturi.

* * *

UPDATE: Tăriceanu a luat şi el cuvântul la tribună, criticând PSD.

"Dl ministru Cîţu are noroc. O moţiune depusă în condiţiile în care guvernul precedent în august înregistra un deficit bugetar de 3,9% şi situaţia nu avea cum să se amelioreze ci să se înrăutăţească, acest lucru impunea o anumită reţinere, rezervă (din partea PSD), să mai aştepte un timp."

"PSD-ALDE", i-a strigat din sală Şerban Nicolae, reamintindu-i că şi el a fost la guvernare alături de PSD.

Tăriceanu i-a transmis însă lui Cîţu să fie atent la cuvinte căci fiecare cuvânt poate provoca un cutremur pe pieţele financiare....

Finalmente, Tăriceanu le-a recomandat colegilor săi să nu voteze moţiunea.

* * *

UPDATE: PMP (Iliescu) i-a acuzat pe cei de la PSD că vorbesc fără responsabilitate despre concedieri la stat şi că sperie degeaba oamenii. Singurii oameni care ar trebui să se teamă sunt clientela politică şi rudele pe care le-aţi angajat la stat.

"Aţi preluat România cu o rată a inflaţiei de - 0,17% şi aţi lăsat-o cu o inflaţie de peste 4%", a declarat senatorul PMP Cătălin Lucian Iliescu.

* * *

UPDATE: Din partea UDMR a luat cuvântul Tanczos Barna, care a criticat acid PSD-ul şi a transmis susţinerea pentru Cîţu.

"Această moţiune simplă, scrisă probabil în mai multe zile decât zilele de mandat ale domnului ministru, este un semnal de alarmă pentru dl Cîţu. (...) Aşa cum îl ştim pe dl Teodorovici, nu se va linişti şi va utiliza acest instrument finalmente democratic ori de câte ori va considera. Este un semnal de alarmă, trebuie făcut bugetul, să nu ajungem în situaţia de anul trecut, să discutăm în februarie bugetul pe anul în curs şi să nu mai scoatem din sertar acele proiecte de legi puse acolo acum jumătate de an doar pentru a îngreuna şi mai mult sarcina guvernului actual. Avem o configuraţie parlamentară, asta nu înseamnă că trebuie să distrugem bugetul pe anul viitor cu bună ştiinţă. Cred că obligaţia noastră este să susţinem bugetul pe anul viitor, să-l susţinem pe dl ministru care a promis un buget aproape perfect", a declarat senatorul, în aplauzele unei părţi dintre senatori.

* * *

UPDATE: Senatorul Ştefan Radu Oprea a luat şi el cuvântul de la tribună şi i-a dat cadou lui Florin Cîţu o carte numită Selfie, susţinând că ministrul ar face bine să demisioneze şi să-şi facă cel mai apreciat selfie care să ia mii de like-uri pe Facebook, un selfie cu el pe treptele Ministerului de Finanţe pentru ultima oară.

* * *

UPDATE: După citirea moţiunii, ministrul de Finanţe, Florin Cîţu, a luat cuvântul, acesta susţinând că moţiunea contra sa nu este altceva decât un "demers politic jalnic care încearcă să mascheze dezastrul lăsat de PSD la guvernare".

"PNL a promis că va spune adevărul românilor cu orice preţ. S-a terminat, perioada în care furaţi şi nimeni nu spunea nimic s-a sfârşit!

În perioada PSD, forurile internaţionale, analiştii independenţi au spus că România merge într-o direcţie greşită. Cel mai important e că PSD ştia că situaţia României e una dificilă şi a ales să ascundă acest lucru de români. Guvernanţii au venit în Parlment şi au minţit", a declarat Cîţu la dezbateri.

"Guvernul PSD ştia de la începutul anului că deficitul bugetar va fi de 4%. Aşa că această moţiune nu este despre mine!", a adăugat Cîţu.

"Pieţele financiare ştiau că PSD minte", a mai declarat Cîţu, precizând că nu este adevărat că Ministerul de Finanţe s-a împrumutat la dobanzi mai scumpe decât o făcea guvernul PSD.

Cîţu şi-a finalizat discursul declarând că a găsit o situaţie deosebit de dificilă la Ministerul de Finanţe, dar că are soluţii.

* * *

Senatul dezbate şi votează, luni, moţiunea simplă depusă de PSD-ul condus de Marcel Ciolacu împotriva ministrului PNL de Finanţe, Florin Cîţu.

Moţiunea a fost citită de senatorul PSD Viorel Arcaş. În document, social-democraţii l-au acuzat pe Cîţu nici mai mult nici mai puţin de subminarea economiei naţionale prin declaraţiile legate de bugetul dublu, metoda Al Capone etc. Astfel, Arcaş a susţinut că declaraţiile lui Cîţu au fost un "atentat la siguranţa şi stabilitatea economică a României", fiind de natură să inducă neîncredere în economia ţării.

De asemenea, social-democraţii au legat şi deprecierea leului tot de declaraţiile lui Florin Cîţu.

Arcaş a mai susţinut că din cauza deprecierii leului rezervele valutare ale BNR au scăzut cu 1 mld euro în noiembrie şi l-a acuzat pe Cîţu că este jucător activ contra monezii naţionale şi că-i ajută pe speculatorii de pe pieţele internaţionale.

Anterior citirii documentului, senatoarea PNL Nicoleta Pauliuc a susţinut că "aşa-zisa moţiune" nu are ce căuta în Senat căci nu respectă nici regulamentul Camerei şi, în plus, încalcă şi o decizie CCR.

"În textul moţiunii se solicită demisia premierului Orban şi a ministrului de Finanţe, Florin Cîţu. Prin acest lucru, moţiunea încalcă textul art. 166 din regulamentul Senatului şi o decizie a CCR, care a stabilit că spre deosebire de moţiunea simplă, moţiunea de cenzură are drept consecinţă demiterea guvernului. (...) Această dezbatere încalcă atât regulamentul cât şi decizia CCR. Vă cerem să retrageţi documentul şi să operaţi modificările necesare pentru a nu încălca regulamentul şi o decizie CCR."

Cererea Nicoletei Pauliuc nu a fost luată în considerare, senatorul Robert Cazanciuc, care a prezidat şedinţa, susţinând că moţiunea respectă prevederile regulamentului.