Moscova susţine capitala Israelului în Ierusalimul de Vest

Mass media israeliană a apreciat ca o “mişcare neaşteptată, fără precedent şi bizară” declaraţia Rusiei potrivit căreia îşi imaginează Ierusalimul de Vest ca viitoare capitală a Israelului, iar Ierusalimul de Est drept capitală a unui viitor stat palestinian.
Benjamin Netanyahu
Benjamin Netanyahu (Captură Foto)

Declaraţia publicată joi de Ministerul rus de Externe pare să reprezinte o schimbare a politicii Kremlinului. Anterior, Moscova susţinea oficial că Ierusalimul ar trebui să fie permanent sub control internaţional.

Exprimându-şi sprijinul pentru o soluţie cu două state a îndelungatului conflict israeliano-palestinian, Ministerul rus de Externe a declarat: “Confirmăm angajamentul nostru pentru principiile aprobate de ONU pentru o înţelegere palestiniano-israeliană, care include statutul Ierusalimului de Est de capitală a viitorului stat palestinian. În acelaşi timp, trebuie să susţinem că, în acest context, vedem Ierusalimul de Vest drept capitală a Israelului”.

Palestinienii doresc ca Ierusalimul să devină capitala viitorului lor stat. Israelul a anexat Ierusalimul de Est şi a declarat întregul oraş drept capitala sa, mişcare ce nu a fost niciodată recunoscută de comunitatea internaţională.

Pe baza planului de partiţie din 1948, Ierusalimul a fost desemnat ca având un “regim internaţional special” aflat sub administraţia ONU, deşi politica respectivă nu a fost pusă niciodată în aplicare.

În 1995, o lege americană – U.S. Jerusalem Embassy Act – a recunoscut oraşul drept capitală a Israelului dar nici acea lege nu a fost niciodată pusă în aplicare. Preşedinţii americani Bill Clinton, George W. Bush şi Barack Obama nu au recunoscut Ierusalimul drept capitală a Israelului.

Deşi Israelul consideră Ierusalimul drept capitala sa, aproape toate ambasadele străine se află în Tel Aviv, în condiţiile în care ţările au evitat să recunoască acest statut până când nu este convenit în discuţiile viitoare pentru pace.

Declaraţia ruşilor ar putea fi văzută ca o binecuvântare mixtă pentru Israel.

Pe de o parte, Israelul urmăreşte ca Ierusalimul să fie recunoscut drept capitală dar, pe de altă parte, vrea ca întregul oraş să fie capitala sa, nu doar partea vestică.

Statutul viitor al Ierusalimului este o problemă sensibilă şi a ajuns în lumina reflectoarelor de când preşedintele american Donald Trump a sugerat că ar putea muta ambasada americană din Tel Aviv în Ierusalim, ceea ce putea fi o recunoaştere tacită a poziţiei Ierusalimului de capitală a Israelului.

În timpul unei întâlniri cu premierul israelian Benjamin Netanyahu la Washington în luna februarie, Trump a declarat că i-ar plăcea ca ambasada americană să fie mutată în Ierusalim, adăugând că administraţia sa priveşte acest lucru cu seriozitate.

Deoarece palestinienii şi aliaţii lor au fost nemulţumiţi de afirmaţiile lui Trump, preşedintele american şi-a retras ulterior sugestia.

Publicaţia The Times of Israel a raportat că a privit declaraţia Kremlinului ca fiind o “mişcare neaşteptată, fără precedent şi bizară”.

Ministerul israelian de Externe a fost şi el luat prin surprindere de declaraţia Moscovei. “Studiem problema”, l-a citat publicaţia israeliană pe un purtător de cuvânt al ministerului.

The Times of Israel a scris că dacă se recunoaşte doar partea vestică a Ierusalimului drept capitală a Israelului, poziţia ar putea fi considerată o negare a pretenţiilor Israelului asupra părţii estice a oraşului, inclusiv Oraşul Vechi, care a fost capturat în 1967 şi ulterior anexat.

Mai mult, publicaţia The Jerusalem Post susţine că ambasadorul rus în Israel se va întâlni cu oficiali ai Ministerului israelian de Externe în zilele următoare pentru a discuta declaraţia ministerului rus. Publicaţia a adăugat că în prezent nu există niciun plan pentru a muta ambasada rusă în Ierusalim.